Selectați pagina

Fascism: Părinții care nu își vaccinează copiii riscă să fie amendați. Cine a decis

Ministerul Sănătății şi Protecţiei Sociale cere deputaţilor să instituie sancțiuni pentru părinții care refuză să-și vaccineze copii. Demersul a fost anunţat de către secretarul de stat în domeniul sănătății, Aliona Serbulenco, în cadrul audierilor organizate de comisia parlamentară Protecție Socială, Sănătate și Familie, în privinţa răspândirii infecției de rujeolă, scrie prime.md

Ministerul Sănătăţii cere deputaţilor să instituie prin lege amenzi pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii. Aliona Serbulenco a menţionat că pedeapsa cu amendă pentru părinţi care nu-şi vaccinează copiii este o practică în multe ţări, printre care Germania şi SUA. Secretarul de stat în domeniul Sănătăţii a atras atenţia că rujeola este o boală contagioasă extrem de periculoasă care poate provoca decesul, iar copiii au dreptul la sănătate şi viaţă decentă şi nu există temei moral şi juridic pentru ca părinţii să-i lipsească de aceste drepturi fundamentale şi să-i pună în pericol.

Secretarul de stat în domeniul justiției, Nicolae Eșanu, a declarat în cadrul audierilor că legislația moldovenească prevede obligativitatea vaccinării, dar norma nu prevede şi sancțiuni financiare. Totuşi, parlamentari din Comisia de profil nu au oferit un răspuns clar în privinţa solicitării de a institui sancţuni pentru părinţi, menţionând doar că această propunere trebuie să fie supusă dezbaterilor publice.

În altă ordine de idei, responsabilii din Sănătate au menţionat că răspândirea focarului de rujeolă a provocat cheltuieli pentru stat. De exemplu, doar la Ceadîr-Lunga, localitate cu cea mai înaltă rată de îmbolnăvire, s-a alocat suplimentar jumătate de milion de lei pentru tratamentul de rujeolă.

Pentru comparaţie – un vaccin costă 45 de lei și este administrat gratuit, în timp ce tratarea unui caz de rujeolă costă între două şi 7 mii de lei. Până la urmă, cel mai mult au de suferit copiii care s-au îmbolnîvit de rujeolă.

În prezent, peste 3.000 de elevi nu au fost admiși la lecţii pentru că nu sunt vaccinați. Şi e important de ştiut că pe întreg teritoriul ţării se menţine Codul Portocaliu de răspândire a rujeolei.

“Noi vorbim despre necesitatea de a înăspri un pic legislația în Republica Moldova. Părinții care nu-și vaccinează copiii în mai multe state sunt penalizați începând cu 500 de euro”, a spus secretarul de stat Ministerul Sănătății, Aliona Serbulenco.

“Părinţii trebuie să ţină cont de faptul că copii nu le aparţin lor, feudalismul s-a terminat demult. Părinţii exercită drepturi părinteşti şi de fiecare dată când adoptă o decizie trebuie să pornească din interesul superior al copilului”, a zis secretarul de stat Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu.

“Noi am primit această propunere. Vom analiza care sunt propunerile, amendamentele, legile care pot fi îmbunătățite”, a afirmat preşedintele Comisiei sănătate a Parlamentului, Valentina Buliga.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *