Selectați pagina

Fărădelegi se ascund în spatele hainelor de brand produse în Moldova: Salarii mizere și condiții inumane de muncă

Fărădelegi se ascund în spatele hainelor de brand produse în Moldova: Salarii mizere și condiții inumane de muncă

Pe rafturile marilor magazine din țările europene tot mai des poți găsi haine produse în Moldova. Mari producători de branduri, dar și investitori cu importante resurse financiare din Vest, își îndreaptă în ultimii ani afacerile către Estul Europei, atrași de forța de muncă ieftină și salariul minim extrem de mic. Însă, eticheta „Made in Moldova” nu înseamă întotdeauna și muncă decentă: în unele fabrici din Republica Moldova angajații, în cea mai mare parte femei, sunt plătiți cu salarii mizere, iar condițiile de muncă sunt departe de standardele țărilor dezvoltate, menționează Anticorupție.md

Lucrează câte opt ore pe zi pentru un salariu lunar de doar 2500 de lei. Potrivit muncitoarelor, pe timp de vară temperatura în hala unde lucrează ajunge și la 40 de grade. Muncitoarele povestesc că ventilatoarele care sunt în încăpere nu răcoresc deloc aerul, iar ferestrele nu pot fi deschise, întrucât au gratii.

Muncitoarele se plâng și de faptul că la locul de muncă ar fi o atmosferă grea și că supraveghetorii ridică vocea la unele muncitoare, le înjură, iar pentru greșeli minime sau întârzieri le taie din salariu.

Muncitoarele de la „Floreana” spun că au sesizat de mai multe ori Inspectoratul de Stat al Muncii și Serviciul Pompieri despre încălcarea condițiilor de muncă și normelor securității la locul de muncă, dar nu au primit niciun răspuns.

Muncitoarele de la „Floreana Fashion” au mai povestit că normele stabilite pentru ziua de muncă sunt aproape de neîndeplinit. Chiar dacă lucrezi fără întrerupere, nu reușești să îndeplinești norma zilnică. Din această cauză femeile sunt nevoite să muncească peste program sau în zilele de odihnă. Ele sunt nemulțumite și de faptul că atunci când nu îndeplinesc norma, li se reține din salariu.

Citeşte mai mult pe anticoruptie.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке