Selectați pagina

Fără spovedanie şi fără ascultare faţă de un duhovnic iscusit nu ne putem mântui

Fără spovedanie şi fără ascultare faţă de un duhovnic iscusit nu ne putem mântui

Un fiu duhovnicesc l-a întrebat pe părintele Nicodim:

-Creştinul care are râvnă pentru faptele bune şi citeşte cărţile sfinte, dar nu se mărturiseşte regulat şi nu urmează sfatul duhovnicului său se poate mântui?
-De va avea cineva, a răspuns bătrânul, multe cărţi sfinte şi se va sili la împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, fără spovedanie şi fără ascultare faţă de un duhovnic iscusit, nu se poate mântui. Acela este asemenea unui om bolnav ce intră să cumpere medicamente dintr-o farmacie, dar lipseşte farmacistul. Fără cel ce poate să-i dea medicamentele necesare, bolnavul nu se va vindeca.

Duhovnicul este, pentru fiii săi duhovniceşti, doctor, dascăl şi părinte, model de trăire în Hristos, rugător, povăţuitor, garant înaintea Preasfintei Treimi, mijlocitor înaintea Fiului şi izvor prin care se revarsă harul Duhului Sfânt asupra ucenicilor săi. Prin mâinile lui i se dezleagă păcatele, prin cuvintele lui se învaţă cele sfinte şi prin rugăciunea lui se coboară peste el harul mântuirii. Mare rol are duhovnicul bun în viaţa creştinului!

Mai zicea Părintele Nicodim:

-Fraţii mei, să iubim cartea sfântă, începând cu Sfânta Scriptură, Vieţile Sfinţilor şi cărţile de rugăciune şi să le dăm cu inimă deschisă şi altora spre folos şi mântuire. Banii daţi pe o carte sfântă este o jertfă bineplăcută lui Dumnezeu. Noi ne vom duce de aici mai devreme sau mai târziu, dar, dacă reuşim să lăsăm urmaşilor cât mai multe cărţi sfinte, le lăsăm o zestre de mare valoare pentru ei şi pentru cei care vor urma după ei.

După 55 de ani de aleasă slujire în Biserica lui Hristos, cunoscându-şi dinainte sfârşitul, părintele Nicodim şi-a dat sufletul în mâinile Domnului, duminică, 6 iulie, în anul mântuirii 1975. Obştea maicilor din Agapia şi Văratec i-a aşezat trupul, până la a doua venire, lângă altarul bisericii pe care cu demnitate a slujit-o peste o jumătate de secol.

Arhimandrit Ioanichie Bălan – Patericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

17 Comentarii

 1. Anonim

  Am dat-o dreacu, ne mănânca iadul oricâte rugaciuni si fapte bune facem. Duhovnicul ne invața si cum sa ne spalam pe spate?

  Răspuns
 2. Anonim

  Fără Biserică și Preot nu este mântuire!

  Răspuns
 3. Anonim

  Aici scrie că fara slujire și fapte vrednice de pocăință nu este mântuire,mergi degeaba la biserica.Daca nu-ți păzești gură și ești rău mai ales daca asculți de cei care scrie pe internet rugăciune grabnic ajutătoare.Mai bine ascultă de ce zice părintele Arsenie Boca cat asculți tu de Dumnezeu atâta ascultă și Dumnezeu de tine

  Răspuns
 4. Anonim

  Hristos cu noii si in inimile noastre Amin

  Răspuns
 5. Anonim

  Unde scrie că Isus sau apostoli au spovedit pe cineva?și asta-i o înșelătorie de la deavol
  Să le spui tot ce ai făcut ca el mai apoi sa te toarne la poliție, Isus nu așa ne-a învățat Matei 18:15-20; Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta dute și mustrăl între tine și el……..(nu zice să mergi la preot să-i spui ce ai făcut asta-i nimic ce te sfătuiește pastorii plătiți săi dai bani că el se roagă sunt minciuni. versetul21)
  Petru sa apropiat de Isus și ia zis;Doamne de cite ori sa iert pe fratele Meu cînd vă păcătuit împotriva mea?pînă la 7 ori?
  Isus ia zis: Eu nu-ți zic pîna la 7ori,ci pînă la șaptezeci de ori cite șapte.În Rugăciunea Tatăl Nostru Isus nea învățat și zicem;Matei 6:12:și ne iartă nouă greșelile noastre,pe cum și noi iertăm greșiților noștri (dacă noi nu iertam celor ce ne greșesc,nici Tatăl Nostru nu ne va ierta greșalele noastre.Poate să se roage el cît sar ruga nu la pus nimeni mijlocitor îi mijlocitor plătit nu corespunde cu cuvînt îl lui Dumnezeu. 1Ioan2:1,2; Copilașilor vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți Dar dacă cineva a păcătuit avem la Tatăl un Mijlocitor pe ISUS HRISTOS Cel neprihănit (Citi Mijlocitori avem ?un MIJLOCITOR Dacă-i un!!un!! mijlocitor înseamnă că nici chiar Maria mama lui nu-i mijlocitore .ce sa mai zicem de Paraschieva Dumitru Anton ici unul nu-s puși de dumnezeu

  Răspuns
 6. Anonim
 7. Anonim

  Doamne ajuta Amin

  Răspuns
 8. Anonim

  Titlul Articolului arata Fanatismul si neintelegerea Invataturii Crestine.

  Răspuns
 9. Anonim

  Titlul Articolului arata Fanatismul si neintelegerea Invataturii Crestine.

  Răspuns
 10. Anonim

  Titlul Articolului arata Fanatismul si neintelegerea Invataturii Crestine.

  Răspuns
 11. Anonim

  Iertați-mă, dar nu cred că-i un titlu inspirat. Nici un adevăr. Faceți și dv acum ca și catolicii.

  Răspuns
 12. Anonim

  fara ascultare de Dumnezeu nu poti fi mantuit.fara nasterea dinou nimeni nu poate intra in Inparatia cerurilor.nastere dinou insemna sa te lasi de pacate si sa ai o viata si o traire sfanta.apostolu Pavel a spus,va indemn asa dar sa nu pacatuiti,si totusi daca ati pacatuit avem la Tatal un mijlocitor,marturisiti_va pacatele caci El este credincios si drept sa ne ierte pacatele..est e nevoie de parere de rau sa nu avem un obicei in a pacatui.pacatele trebuie sa le marturisim Domnului El este cel care da iertatea,nu preotu.este bine sa marturisim si preotilor daca sunt de incredere,si ei sa se roage la Dl pt iertare,dar nu este obligatoriu..referitor la marturisire mai este scris undeva in biblie.marturisiti_va uni altora.dar nu scrie nicaeri ca dak nu te marturisesti la preot nu ti se iarta pacatele..marturisiti_va Domnului caci El este credincios si drept sa ne ierte..Domne ajuta la toata lumea sa traim in sfintenie si in curatie si sa nu ne abatem de la porunci..

  Răspuns
 13. Anonim

  wtf?!??

  Răspuns
 14. Anonim

  Domnilor, eu cred ca aceste,, gesturi” mai intime, de apropiere ar trebui sa fie complet eliminate. Nu va aroganți drepturi, ce au darul sa sensibilizeze un sufle ușor de influențat, sensibil și vulnerabil. Dacă cazul acelui preot este intens mediatizat, este normal sa inteleaga toți cei ce sint preoți ca schimbarea trebuie înțeleasă. Nu contest ca sint preoți cu bun simt. Pentru ca bunul simt, toți ar trebui să-l avem. Doar ca observ un fel de,, extaz practicant” prin care doriți în a va revendica drepturi de tămăduitor de suflete, ca și cind ar trebui ca toți sa inteleaga ca practicarea malului, exorcismului, vi s-a dat, avind menirea tamaduirii, doar preoții. Ori, înțelegeți ca aceste cutume? dogme? au fost inventate de episcopii timpurilor, tocmai avind scopul inpaminteniri unei puteri supranaturale, pe care credincioșii ar trebui sa inteleaga ca hirotonirea va da miticul practicii, îndeletniciri, cu ceva ce va aparține doar dumneavoastră. Asa ca, renunțați la aceste practici, chiar și la pretenția euharistiei, cum ca trupul lui Isus, prin rugăciunile dumneavoastră, ar binecuvintata practica euharistiei data cu acea linguriță de către preot. Dacă nu recunoașteți cum ca acest ritual, are, a avut menirea de a aduce confuzie și credințe, în mintea creștinului, păcatul îl aveți. Nu aveți puteri supranaturale. Nici osemintele pe care le recomandați a fi cinstite prin rugăciuni, ca fiind tămăduitoare, de asemeni este păcat. Asa ca Domnilor, încetați cu aceste practici. Am spus toate acestea, cu responsabilitate. Cristina Mateias , Eu, EVA-IN-RI

  Răspuns
 15. Anonim

  Cuvinte scrise greșit, arogati, maslu,

  Răspuns

Urmăritori / Pingbacks

 1. Nu ne putem mântui fără spovedanie şi fără ascultare faţă de un duhovnic iscusit | Ortodox - […] Arhimandrit Ioanichie Bălan – Patericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria […]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке