Selectați pagina

Fără paşapoarte sovietice la alegeri. Autorităţile insistă ca votarea să aibă loc numai în baza actelor de identitate naţionale

Fără paşapoarte sovietice la alegeri. Autorităţile insistă ca votarea să aibă loc numai în baza actelor de identitate naţionale

pasaport_sovieticAutorităţile insistă ca la următoarele alegeri votarea să aibă loc numai în baza actelor de identitate naţionale. Astfel, Ministerul Tehnologiei Informaţionale a înregistrat la Cancelaria de Stat un proiect prin care cere anularea valabilităţii paşapoartelor sovietice şi înlocuirea lor cu buletine de identitate ale Republicii Moldova.

De patru luni, în cadrul unui proiect lansat de Guvern, în jur de 60.000 de persoane şi-au schimbat, gratuit, paşapoartele sovietice cu buletine de identitate. Prin modificările propuse, Ministerul Tehnologiei Informaţiei vrea să-i convingă şi pe ceilalţi 160.000 de deţinători ai documentelor sovietice să renunţe la ele.

“Ne-am luat angajamentul ca până în 1 septembrie Guvernul să asigure preschimbarea acestor acte. Cetăţenii nu vor achita taxe de stat. Cetăţenii imobilizaţi vor avea posibilitatea să-şi perfecteze buletinul prin intermediul oficiilor mobile”, a declarat ministrul Tehnologiei şi Informaţiei, Pavel Filip.

Serafima Romanciuc, o pensionară din Chişinău, spune că nu mai vede rostul să-şi schimbe documentele la 89 de ani.

“Cât mi-o mai rămas? Un an sau doi să trăiesc, pentru ce el mie“, spune pensionara Serafima Romanciuc.

Deşi înlocuirea actelor presupune un efort din partea bătrânei, femeia este dispusă să obţină buletinul de identitate.

“Trebuie de nevoie să mergi să te fotografiezi, să-ţi schimbi paşaportul. Eu nu vreau nici acum, dar se spune că  nu o să pot vota, nu o să primesc pensia“, a mai adăugat pensionara.

Costurile campaniei de înlocuire a paşapoartelor sovietice sunt estimate la 30 de milioane de lei. Primăvara trecută, deputaţii au scos paşapoartele sovietice în afara legii. Decizia a fost, însă, în scurt timp anulată.

[youtube]http://youtu.be/0ICLxsmaMgE[/youtube]

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *