În timpul Vecerniei ortodoxe, clerul catolic a fost prezent în veșminte liturgice.

Fanarioții au săvârșit slujba Vecerniei împreună cu catolicii

Diaconul fanariot îl tămâiază pe episcopul și pe preoții catolici. Imagine: Marie-Christine Bertin/ Diocèse de Paris

În ziua de 10 octombrie 2021, la catedrala Saint-Etienne-du-Mont de pe dealul Sainte-Geneviève din Paris a fost oficiată Vecernia ortodoxă cu participarea catolicilor, informează Оrthodox Тimes.

Potrivit publicației, slujba de seară a fost condusă de mitropolitul Dimitrie al Galiei din cadrul Patriarhiei Constantinopolului, iar arhiepiscopul romano-catolic Michel Aupetit de Paris doar „a fost prezent” la vecernie.

În același timp, așa cum putem vedea pe fotografii, Michel Aupetit împreună cu mulți alți reprezentanți ai clerului cultului Romano-Catolic, au stat în veșminte liturgice catolice.

Această slujbă a Vecerniei este de obicei săvârșită în cinstea Sfântului Dionisie Areopagitul. Conform tradiției, el a fost episcopul Parisului și a fost martirizat acolo. În această biserică care datează din secolul al VI-lea, se află moaștele Sfintei Geneviève.

Pe site-ul Diecezei Catolice de Paris scrie că „tradiția frățească a vecerniei ortodoxe (inițial la Notre-Dame de Paris) a fost stabilită și urmată anual de cardinalul Jean-Marie Lustiger”, iar „arhiepiscopul Parisului Michel Aupetit, fiind atent la dialogul ecumenic, a continuat această tradiție”.

Sursa: https://orthodoxtimes.com/orthodox-vespers-at-saint-etienne-du-mont-on-montagne-sainte-genevieve-in-paris-2/