Selectați pagina

Familia ortodoxă în contextul societătii secularizate de azi

Familia ortodoxă în contextul societătii secularizate de azi

Folositi-va cu intelepciune de viata familiala si veti fi primii in Imparatia cerurilor si va veti bucura de toate bunurile.

Sf. Ioan Gura de Aur

Sa nu ne pierdem identitatea noastra. Europa este o simfonie si nu o cantare omofona, simfonie in care fiecare popor este chemat sa-si aduca nota personala, inconfundabila.

Pentru a-si pastra identitatea, poporul roman trebuie sa fie un popor ortodox.

Pr. Dumitru Staniloae

 

Temelia societatii a fost dintotdeauna familia. Toti copiii din lume ar trebui sa creasca si sa prinda aripi in familia aceea traditionala, pe care cu totii o stim…

Seara, orice bun crestin isi face canonul, dupa care mai citeste un acatist, mai face cateva metanii, dar cel mai minunat lucru este ca toata familia sa se regaseasca in rugaciune.Vedeti dumneavoastra, daca copiii isi vor vedea parintii facandu-si cu evlavie rugaciunile, apoi vor face si ei o inchinaciune, o matanuta si uite-asa invata urcusul rugaciunii. Sa stiti ca cel mai bun pedagog nu este urechea, este ochiul. Copilul ce vede, aceea face si el! Sa ne ajute Bunul Dumnezeu si sa ne apere de toate primejdiile astea grele, pentru ca toate tehnicile astea sa nu ne duca in fundul malului, pentru ca prea miroase a nenorocire si pustietate, prea ne afundam intr-o nesfarsita saracie spirituala. Eu raman la parerea ca cineva are tot interesul sa ne duca la acea stare de fierbere, spre definitiva noastra pierzanie sufleteasca. Eu ma tot rog la Dumnezeu sa ne dea noua tuturor mintea cea de pe urma si sa ne gasim sanatatea sufleteasca la putinii duhovnici adevarati, pe care ii mai ingaduie Dumnezeu.

Pr. Iustin Parvu

Potrivit invataturii de credinta ortodoxa, familia este asezamantul divin, creat de Insusi Dumnezeu in rai, pentru perpetuarea neamului omenesc, pentru ajutorul reciproc si pentru cultivarea si dezvoltarea darurilor cu care fiecare sot este inzestrat, in atmosfera de comuniune si de dragoste, luminati si calauziti de harul Duhului Sfant, care binecuvanteaza si sfinteste legatura dintre barbat si femeie. Familia se bazeaza pe dorinta lui Dumnezeu de a-l crea pe om barbat si femeie, deci pereche, pentru a se completa sau intregi reciproc.

Nu mai putin daunatoare pentru viata de familie sunt si casatoriile mixte, adica cele care se incheie intre crestinii ortodocsi cu parteneri apartinand altor confesiuni, catolica, protestanta sau cultelor neprotestante sau chiar necrestini: mahomedani, evrei, budisti, hinduisti, brahmani si altii. In conditiile in care se desfasoara viata in tara noastra, cand capata tot mai multa realitate economia de piata si patrunderea elementului strain, mai ales in domeniul vietii comerciale, se constata si o crestere a numarului casatoriilor mixte, incheiate intre romani, mai ales femei, si straini de toate nationalitatile si de toate religiile sau confesiunile ori cultele crestine. Neavand aceeasi credinta, aceeasi limba si aceleasi obiceiuri si traditii culturale si de familie, in mod firesc, aceste cupluri isi impropriaza un mod deosebit de viata, care difera de cel obisnuit sau traditional, cu efecte negative asupra celor doi parteneri. Cei mai multi din partenerii acestor casatorii traiesc necununati, iar copiii raman de foarte multe ori nebotezati. Oricum, latura religioasa este cea afectata poate cel mai mult.

..In privinta casatoriilor mixte, este bine ca preotii sa insiste ca acestea sa nu aiba loc, iar atunci cand ele sunt inevitabile, mai ales ca sunt incurajate de legislatia civila, cununia religioasa sa nu se faca decat dupa convertirea partii necrestine sau neortodoxe.

Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula

 Cea mai mare datorie pe care o aveti voi cei casatoriti, asta este: sa aveti mare grija cum va cresteti copiii. Daca in familie, cat ai copilul acasa in cei sapte ani, nu te-ai grijit sa-l inveti rugaciuni, sa faca cruce, sa stie Tatal nostru, Crezul, sa-l duci la biserica, sa stie ce inseamna post, sa stie ce inseamna pacat, sa se fereasca de pacat, atunci cresc niste bestii, niste fiare. Vai si amar de lumea asta!

Sa nu credeti dumneavoastra ca-i gluma. Copilul, daca nu stie ce-i pacatul, ce-i rusinea, ce-i ascultarea de parinti, devine o fiara.

Pr. Arsenie Papacioc

 Se repeta necontenit formula: “familia este celula societatii”. Se cuvine insa sa-i aducem completarile de rigoare.

Familia adevarata, care isi pastreaza la noi valentele spirituale din etnogeneza, institutie creata de Dumnezeu, si ridicata printr-o sfanta taina la o inaltime dumnezeiasca, este mai mult decat o celula a societatii. In calitatea ei de putere formativa a neamului nostru, este sursa creatoare si laborator sacru in care s-a plasmuit si se mai plasmuieste, a luat chip si se intretine ca atare, in fiecare moment, neamul si pamantul sau, carora le dam numele de Romania.

Istoriceste vorbind, familia a avut la romani ca fundament si suport Ortodoxia, adica traditia neamului. Si tot atat de adevarat si justificat este si faptul ca doar aceasta traditie i-a permis sa-si dezvolte completamente valentele si virtutile. Traditia crestina, avand ea insasi drept suport miracolul euharistic, puterea tainei ce-i uneste pe soti pe vesnicie, patrunde si sustine familia, in sensul formarii unei structuri puternice si ducand-o impreuna cu neamul pe care il intemeiaza, la inaltimea unei realitati inalterabile in istorie si facand din ea o cetate inexpugnabila…

Vorbind chiar la modul universal al cuvantului, istoricii convin ca epocile de prosperitate si putere ale popoarelor coincid intotdeauna cu epocile de puritate si solidaritate a vietii familiale. Dar si invers. Coruptia si degradarea vietii sociale sunt contemporane cu decaderea morala a familiei….

Desi nu ne apartine direct, desacralizarea vietii familiale provocata de Revolutia franceza sau de cea bolsevica ne priveste pe noi. Campaniile antireligioase au ucis sentimentul de respect, de datorie, spiritul de devotament si sacrificiu, iubirea si fidelitatea, toate valori indispensabile pentru existenta familiei traditionale, in care se adaposteste sufletul romanesc. Asistam in tara noastra la renasterea unui paganism domestic, ce inainteaza progresiv si insistent, facand sa triumfe suprasolicitarea egoismului carnal.

Pr. Prof. Dr. Ilie Moldovan

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *