Selectați pagina

Familia împărătească a Țarului Nicolae a fost cinstită la Chișinău în cadrul unei lecții deschise de discuție și creație creștină

Familia împărătească a Țarului Nicolae a fost cinstită la Chișinău în cadrul unei lecții deschise de discuție și creație creștină

Familia împărătească a Țarului Nicolae a fost cinstită la Chișinău în cadrul unei lecții deschise de discuție și creație creștină.

Pe data de 19 Mai 2017 la Centrul de Milostenie Cuvioasa Elisabeta din Chișinău a avut loc o lecție deschisă de creație și discuție duhovnicească cu participarea preoților și a creștinilor, tematica lecției a fost Viața și moartea Țarului Nicolae al II-lea și a familiei împărătești.

Țarul Nicolae II-lea s-a născut la 19 mai 1868, în ziua de prăznuire a Sfântului şi Dreptului Iov. Din acest motiv, ţarul obişnuia să spună: „M-am născut în ziua de prăznuire a Sfântului Iov, mult pătimitorul, şi sunt sortit să sufăr“, anticipându-se parcă răbdarea îndelungă, credinţa nestrămutată a acestui ţar, care a sfârşit dramatic fiind răpus de gloanţe.

Era nepotul favorit al lui Alexandru al III-lea, care îl numea „raza lui de soare“. Când era mic, era trimis zilnic să-şi viziteze bunicul.

Nicolae era un om foarte credincios. Deşi considerat o fire boemă, prea paşnică pentru un viitor ţar, istoria prin meandrele ei l-a aşezat pe tronul plin de glorie al înaintaşilor. La 13 martie 1881, în urma asasinării bunicului său, Alexandru al II-lea, Nicolae a devenit Țarevici (moștenitor al tronului) iar tatăl său Țarul Alexandru al III-lea suveranul „sfintei Rusii”. Moartea prematură a acestuia a lipsit pe moştenitorul tronului de o pregătire temeinică  în vederea conducerii vastului imperiu.

Au fost expuse numeroase date și fapte importante din viața familiei împărătești care trăia și își creștea copii într-o permanentă educare duhovnicească și cu smerenie deosebită.

Vorbitorii au menționat că Țarul a venit la conducere anume în momente de cumpănă ale istoriei, în întreaga noastră țară atunci s-au acutizat mișcările sociale revoluționare care cereau schimbarea formei de guvernare și renunțarea la tradiții.

Întregul imperiu din care și noi făceam parte în acea perioadă a cunoscut un avînt economic și social considerabil, anume sub domnia Împăratului Nocolae al II-lea țara noastră a ajuns pe primele poziții privind producția agricolă, au fost dezvoltate numeroase manufacturi, iar produsele imperiului erau vîndute în întreaga lume. În imperiu funcționau peste 4500 de colegii și școli superioare, peste 60 de universități, țara a ajuns pe primele poziții privind descoperirile științifice, industria oțelului și cea energetică au ajuns pe primul loc în lume. Aceste succese numeroase nu puteau să lase indiferente forțele care doreau distrugerea Imperiului dar și a credinței Ortodoxe care era cu sfințenie păstrată și păzită aici, chiar și la nivelul cel mai înalt.

Cînd au început momentele de cumpănă pentru Imperiu, anume primul Război Mondial, țarul personal a plecat pe front să fie alături de soldați și a renunțat la traiul comod pentru viața grea de capanie militară. Soția sa Alexandra și fiicele au deschis spitale în care aveau grijă personal de răniții de pe fronturile de război. Anume de acest moment de slăbiciune s-au folosit dușmanii țării și ai Ortodoxiei pentru a face revoluția cînd țara era sfîșiată de război iar țarul era pe front. A urmat instaurarea bolșevicilor lui Lenin și Teroarea Roșie care a durat mulți ani după aceasta și a curmat milioane de vieți.

Vorbitorii au prezentat momentele din viața și domnia țarului dar și despre zilele de prigoană și moarte mucenicească ale familiei împrătești.

Au fost recitate poezii și cîntate cîntece ortodoxe din acele vremuri. A fost ascultat imnul Imperiului din care și noi la acea vreme făceam parte și au fost explicate repercusiunile asupra poporului nostru al domniei împăratului Nicolae.

La discuție au participat copii din Chișinău, de la Răciula, și din alte localități. Întrunirea a fost deschisă și închisă cu o rugăciune adresată familiei de mucenici împărătești, a fost binecuvîntată de Părintele Gheorghe care de asemenea a expus multe date care ne îndeamnă să cinstim jertfa acestor martiri.

Sfinte Împărate Nicolae roagă-te Lui Dumnezeu pentru noi!

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке