Selectați pagina

FAKE NEWS sau despre cum mass media nu se da înapoi de la nicio minciună, oricât de josnica, pentru a discredita biserica. Cazul lui Răzvan Ciobanu

FAKE NEWS sau despre cum mass media nu se da înapoi de la nicio minciună, oricât de josnica, pentru a discredita biserica. Cazul lui Răzvan Ciobanu

Notă: Mass media nu se da înapoi de la nicio minciuna, oricât de josnica, pentru a discredita biserica.

Comentariul lui Cătălin Sturza: Nu a zis nimeni că Biserica refuză să-i facă slujbă lui Răzvan Ciobanu – și nu există nici o poziție oficială în acest sens. Doar un preot a afirmat că e neclar dacă i se va putea face slujbă de înmormântare în condițiile în care se specula că e posibil să fi fost sinucidere. Nu se oficiază slujbe sinucigașilor, este dogmă nu doar în Biserica Ortodoxă, ci și în cea Catolică.

De asemenea, era neclar dacă rudele vor cere Bisericii să i se facă slujbă, de vreme ce singur declara că el nu mai face parte din Biserica Ortodoxă. Caz în care e posibil ca apropiații să nici nu ceară preot la înmormântare – și atunci, logic, nu i se va face nici slujbă. BOR nu poate fi obligată să facă gesturi care merg împotriva canoanelor sale – așa cum nimeni nu poate obliga familia sau rudele unui decedat să cheme Biserica la înmormântare, dacă ei nu doresc acest lucru.

Dacă citim știrea, o să găsim explicațiile cu privire la suspiciunea de sinucidere și la canoanele BOR în corpul știrii; și o să vedem că e vorba de opinia unui simplu preot, nu de opinia oficială a BOR. Și, cu toate astea, titlul spune: „Decizie de ultima BOR. Preoții refuză să-i facă slujba de înmormântare”; și în primul paragraf citim: „Patriarhia a decis că preoții nu au ce căuta lângă «un gay».” Nici un cuvânt din corpul știrii, din ce scrie dincolo de primul paragraf, nu susține această idee. Dar, desigur, de ce să nu mai facem un pic de trafic, speculând în mod josnic moartea unui om?

Un alt fake news este acesta că localnici ajunşi la locul accidentului şi-ar fi însuşit obiecte din maşina lui Răzvan Ciobanu. Conform Observator TV, după accidentul în care şi-a pierdut viaţa creatorul de modă „mai mulţi localnici prezenţi la locul tragediei i-au băut apa şi sucurile din maşină şi au plecat acasă cu obiecte din caroseria maşinii, care rămăseseră intacte: faruri, halogene şi alte obiecte de caroserie”. Ştirea a fost preluată de mai multe publicaţii în cheia „în a doua zi de Paşte, localnicii din comuna Săcele au furat obiectele personale ce i-au aparţinut unui om care a murit.”

„Ştirea” este însă infirmată de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Mihaela Munteanu: „Întrebată dacă este adevărat că localnicii ajunşi la locul accidentului şi-au însuşit obiecte din maşina lui Răzvan Ciobanu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Mihaela-Andreea Munteanu, a răspuns: „«Nu este adevărat»”.

Aceasta a declarat că persoanele care au luat obiectele aflate pe câmp le-au predat la postul de Poliţie din localitate. «La faţa locului au fost poliţiştii, care au ridicat toate bunurile găsite, bani, pentru că s-au găsit şi bani, documente, poşete. Au ridicat tot ce era important. După care, când a fost ridicată, s-au rupt anumite lucruri, părţi din caroserie şi au căzut anumite obiecte nerelevante pentru anchetă, pe care le-au luat localnicii şi le-au dus la postul de poliţie»”, a mai declarat Andreea Munteanu pentru Republica.

Aşadar, mă întreb – cine profită, în fapt, pentru a obţine diverse avantaje (trafic, rating, valuri mediatice) de pe urma morţii unui om?

Mai jos ştirea aşa cum a apărut pe site-ul huff.ro:

Razvan Ciobanu nu va avea parte de slujbă de înmormântare, Patriarhia a decis că preoții nu au ce căuta langa „un gay”.

“Este un moment greu pentru familie, e de bun simț ca ea să fie lăsată în pace să se ocupe de ceea ce înseamnă înmormântarea. E o tragedie, era un om tânăr. Dacă vor apărea probleme, abia apoi se poate discuta. Lucrurile trebuie să se întâmple în liniște. Cei abilitați să decidă într-o eventuală situație de acest gen sunt cei de la Arhiepiscopia Bucureștilor”, a declarat un oficial din partea Patriarhiei pentru Fanatik.ro.

Pentru a elucida această problemă, reporterii FANATIK au intrat în legătură cu oficialii Patriarhiei, care au etalat poziția oficială în acest caz. Este vorba despre procedura standard, deoarece până acum nu s-a ridicat problema ca Răzvan Ciobanu să nu fie înmormântat potrivit datinei. BOR a explicat că, în cazul în care preotul din parohia în care va fi înmormântat designerul va refuza să oficieze slujba creștinească, atunci Arhiepiscopia Bureștilor va decide dacă preotul va avea sau nu dreptate.

Trupul neînsuflețit al lui Răzvan Ciobanu se află acum la morga din Constanța. Familia designerului a anunțat că va merge să îl ridice abia mâine dimineață, deoarece trebuie să i se facă mai întâi toate procedurile pentru necropsie.

Răzvan Ciobanu avea 43 de ani și a fost văzut ultima oară în viață într-un club din zona de nord a litoralului. Filmul evenimentelor indică faptul că acesta ar fi făcut o schimbare de plan și că ar fi plecat mai devereme spre București, spre surprinderea prietenilor săi.

De cealaltă parte, familia îl știa plecat în județul Vâlcea pentru a petrece Paștele. Cert este că mașina care nu aparținea creatorului de modă ar fi fost găsită de un localnic, pe un câmp de pe raza localității Săcele, județul Constanța. Trupul designerului era afară din mașină, iar aceasta, potrivit indiciilor de la fața locului, ar fi mers aproximativ un kilometru în afara carosabilului. Rămâne acum ca oamenii legii să stabilească exact cauzele producerii accidentului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке