Selectați pagina

Facebook, investigată pentru utilizare de informaţii private

Facebook, investigată pentru utilizare de informaţii private

Facebook era deja investigată de autorităţile de reglementare din Olanda, Germania şi Belgia. Acestora li se alătură acum Franţa, Spania şi Italia.

Investigaţiile se referă la utilizarea de către companie a informaţiilor personale despre peste 300 de milioane de utilizatori din Europa, prin combinarea datelor din servicii precum Instagram şi WhatsApp, pentru a atrage publicitate, relatează MarketWatch, citat de Mediafax.

Autorităţile de reglementare se referă şi la felul în care Facebook foloseşte butonul “like” pentru a urmări obiceiurile utilizatorilor de navigare pe Internet.

Investigaţiile ar putea duce la ordine oficiale de modificare a practicilor de afaceri ale Facebook, dar şi la posibile amenzi care ar putea atinge milioane de euro.

În ultima perioadă, autorităţile europene de reglementare s-au concentrat pe practicile marilor companii americane, înainte de introducerea unei legi care urmează să modifice felul în care sunt tratate problemele referitoare la respectarea vieţii private în Uniunea Europeană.

Asta în contextul în care, conform celor mai recente rapoarte în domeniu, citate de site-ul www.go4it.ro, Facebook ar folosi o metodă ingenioasă de colectare a datelor personale inclusiv a celor care evită să folosească reţeaua de socializare. Metoda este relativ simplă: atunci când un vizitator ajunge pe una dintre paginile Facebook care nu necesita autentificare, serviciul generează un identificator unic şi un fişier tip cookie care sunt folosite ulterior pentru crearea unui profil de marketing personalizat.

Acest profil este actualizat ori de câte ori vizitatorul este interceptat prin intermediul butoanelor de partajare Like şi Share, iar dacă persoana în cauză are şi un cont Facebook, profilul va fi asociat cu acesta. Conform raportului, utilizatorul nu trebuie să interacţioneze cu butoanele Facebook de pe site-uri, simpla încărcare a paginii în care acestea sunt încorporate fiind suficientă pentru înregistrarea activităţii.

Această practică intră, însă, în conflict cu legile europene pentru protecţia datelor personale deoarece Facebook nu cere în mod explicit acordul utilizatorilor pentru colectarea acestui tip de date urmărind inclusiv vizitatori care nu interacţionează în nici un fel cu serviciul său.

Activitatea Facebook este analizată în prezent de Comisia Europeană care vrea să se asigure că sunt respectate normele europene, mai ales că Bruxelles-ul se pregăteşte să introducă o lege care să reglementeze mai clar problema respectării vieţii private în Uniunea Europeană.

Sursa: rfi.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.