Ministerul de Externe de la Oslo a anunțat luni că va expulza un consul polonez care a intrat în conflict cu oficialii norvegieni pe tema unor cazuri în care cetățeni polonezi contestau decizii ale Barnevernet, serviciul de protecție a copilului din Norvegia, informează Polish Press Agency (PAP).

Ministerul de Externe de la Oslo a luat decizia să-l expulzeze pe consulul polonez Slawomir Kowalski motivând că acesta a avut un comportament care nu este compatibil cu statutul diplomatic, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE norvegian, precizând că diplomatul polonez ar fi obstrucționat munca oficialilor norvegieni.

Aceasta este o decizie extrem de nejustificată”, a afirmat Szymon Szynkowski vel Sek, adjunctul ministrului poloneze de Externe, într-un mesaj pe Twitter. În replică, Varșovia a anunțat că va expulza și ea un consul norvegian.

Consulul Slawomir Kowalski a fost implicat în mai multe cazuri în care cetățeni polonezi contestau decizii ale Barnevernet, serviciul de protecție a copilului din Norvegia.

Potrivit presei poloneze, aproximativ 150 de familii ajutate de Kowalski se confruntau cu posibilitatea pierderii custodiei asupra copiilor lor, în urma unor decizii ale Barnevernet.

Animozitățile dintre Polonia și Norvegia pe tema acțiunilor Barnevernet au ieșit la suprafață și în trecut. La sfârșitul lui 2018, Polonia a acordat azil politic norvegiencei Silje Garmo, după ce aceasta a reclamat faptul că autoritățile norvegiene i-ar putea lua copilul.