Selectați pagina

Exporturile de miere de albini au crescut de zece ori în ultimii ani

Exporturile de miere de albini au crescut de zece ori în ultimii ani

Liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană a făcut ca mierea de albini produsă în Republica Moldova să devină un produs de export în spațiul comunitar, potrivit  tvn.md

Exporturile de miere de albini au crescut de zece ori, ajungând la 14 milioane de dolari anual. Cea mai mare parte a mierii moldovenești ajunge pe piața comunitară.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, menționează pe blogul său că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură Performantă și entuziasmul apicultorilor moldoveni au fost cele trei ingrediente necesare pentru ca mierea de albine să devină produs de export.

Aproape tot volumul de miere moldovenească exportată ajunge în UE. România, Italia și Franța consumă 2/3 din mierea moldovenească destinată exporturilor, potrivit lui Veaceslav Ioniță.

Expertul consideră că majorarea volumelor de export, dar și prețul mierii, poate fi asigurată în următorii ani, prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice. Cu suportul Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noștri le vor avea deja în vara acestui an, ceea ce înseamnă că ar putea exista perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.

Anul trecut, în Republica Moldova au fost produse aproximativ 5000 de tone de miere de albine.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *