Selectați pagina

Exportatorii moldoveni vor putea depune declarații vamale ELECTRONICE

Exportatorii moldoveni vor putea depune declarații vamale ELECTRONICE

cu declaratii economice la vamaHotărîrea cu privire la procedura de vămuire electronică a mărfurilor la export a fost aprobată miercuri de Cabinetul de miniştri.

În document se spune că odată cu trecerea la procesarea electronică a tranzacţiilor de export, Serviciul Vamal oferă posibilitate exportatorilor să devină mai competitivi pe piaţa străină, deoarece cheltuielile vor scădea dublu. Asta în condiţiile în care va scădea numărul de acte necesare pentru livrarea mărfurilor moldoveneşti pe pieţele externe. În plus, se va reduce timpul de vămuire.

Astfel, agenţii economici care au semnătura digitală, din oficiu sau de la o tabletă conectată la sistemul informaţional vamal, vor putea completa declaraţia de export în format electronic, în cel mult 7 minute.

Un alt avantaj este că va fi eliminat contactul direct între agentul economic şi colaboratorul vamal şi, în acest mod, procedura va deveni transparentă şi supravegheată în regim on-line.„Această propunere va aduce beneficii climatului de afaceri, va contribui la facilitarea şi transparentizarea procesului de vămuire”, a menţionat Premierul Iurie Leancă.

Anual sînt depuse 325 de mii de declaraţii vamale pentru care, pînă în prezent, era obligatorie efectuarea mai multor proceduri, inclusiv deplasarea la sediul vamal a vehiculului încărcat cu mărfuri, staţionarea în zona de control vamal, aplicarea sigiliilor, suportarea cheltuielilor pentru multiplicarea actelor şi serviciile de brokeraj – proceduri pentru care exportatorii pierdeau timp şi suportau cheltuieli în plus.

Se estimează că începînd cu anul viitor, circa 30 la sută din totalul declaraţiilor vamale vor fi efectuate în format electronic.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Finanţelor. Hotărîrea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. În aceeaşi zi, Serviciul Vamal va organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia va prezenta cum funcţionează noul sistem.

Sursa: Moldpres

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.