SchuebelExplicațiile autorităților de la Chișinău și a funcționarilor europeni privind necesitatea instalării posturilor de control pe linia administrativă cu Transnistria, nu pot fi numite altfel, decît confuze, susține politologul Alexei Tulbure, care crede că situația seamănă mai mult cu intenția de dezintegrare a Moldovei.

„SIS spunea că posturile sînt necesare pentru lupta cu contrabanda. Karpov – pentru controlul străinilor care intră în Republica Moldova din Ucraina. Leancă – pentru a controla muncitorii migranți. Schuebel – pentru combaterea terorismului. Confuzie totală. Sau poate minciuni?”- spune fostul reprezentant al Moldovei în CE și ONU.

Potrivit lui Tulbure, „toate acestea seamănă mai mult cu o amputare a Transnistriei de malul drept”. „În caz contrar, aceste posturi vor fi stabilite de comun acord cu Kievul, de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, nu în interiorul țării,” – a scris analistul politic în rețeaua socială.

Anterior, șeful misiunii UE în Moldova, Dirk Schuebel a spus că de-a lungul graniței cu Transnistria vor fi stabilite posturi, care vor efectua controlul pașapoartelor cetățenilor care intră pe malul drept.

Reprezentantul special al UE este de părere că „acesta este un aspect important în lupta împotriva terorismului, pentru a asigura securitatea și soluționarea problemelor legate de migrație” deaceea, în opinia sa, „este necesar să se găsească o alternativă, și această alternativă o reprezintă punctele de control”.

Schuebel a declarat că sarcina acestor puncte este realizarea controlului pașapoartelor cetățenilor care intenționează să ajungă pe malul drept al Nistrului.

Sursa: noi.md

Nota redacţiei: Cetăţenii străini care vor intra în Republica Moldova prin regiunea transnistreană vor fi nevoiți să se înregistreze timp de 72 de ore la biroul de migrație ale autorităților din partea dreaptă a Nistrului, în caz contrat vor fi sancționați.

Un proiect de lege în acest sens a fost avizat ieri de către Comisia Juridică a Parlamentului.

Pentru încălcarea prevederilor din proiect, cetăţenii străini sau apatrizii ar putea fi sancţionaţi cu până la 400 de lei.

Autoritățile de la Chişinău au decis instalarea a şase puncte migraţionale pe Nistru, care le va oferi străinilor posibilitatea de a-şi înregistra intrarea în ţară. Două dintre acestea sunt deja funcţionale.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în Parlament.