Selectați pagina

Experții UE vor monitoriza achizițiile de energie electrică în Moldova

Experții UE vor monitoriza achizițiile de energie electrică în Moldova

Viceprim-ministrul și ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a aprobat Instrucțiunea cu privire la achiziționarea anuală de energie electrică, care prevede, printre altele, că în Moldova procesul de achiziții de energie electrică va fi monitorizat de un grup de observatori, care va include reprezentanți ai Secretariatului Comunității Energiei și ai Delegației UE în Moldova, informează NOI.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit comunicatului, Instrucțiunea stabilește linii directorii clare și nediscriminatorii pentru procurarea energiei și va avea un impact pozitiv asupra realizării obiectivelor Republicii Moldova pe termen mediu și lung.

Aceste instrucțiuni au drept scop să ghideze și orienteze procesul de identificare a celor mai sigure și economice surse de energie electrică pentru a aborda atît cererea furnizorilor de energie electrică, cît și pierderile acesteia ale companiilor de transport și distribuție, aplicate fiecăreia în parte.

Documentul stabilește că selectarea acestor surse se va efectua printr-o licitație competitivă, fiind respectate principiile de transparență, nediscriminare și publicitate amplă. Achizițiile de energie electrică vor fi monitorizate de un “grup de observatori”, care va include reprezentanți ai Ministerului Economiei, ANRE, precum și experți invitați din cadrul Secretariatului Comunității Energiei și Delegației UE în Moldova. Licitația va avea loc odată pe an, în primul trimestru al anului.

Energia electrică achiziționată în baza Instrucțiunii se referă la energia electrică comercializată doar pe piața angro de energie electrică, cu excepția cantităților de energie electrică ale cărei prețuri și programe de coordonare sînt reglementate de ANRE.

Ministerul Economiei, în calitate de organ central de specialitate al administrației publice în domeniul energeticii, va fi implicat activ în exercitarea tuturor împuternicirilor legale pentru a asigura conformitatea procesului de achiziție cu principiile generale de nediscriminare și procesul corespunzător. Instituția recomandă operatorilor de pe piaţă să urmeze și să se inspire în procesul de contractare a energiei electrice de prevederile Instrucțiunii.

Totodată, Ministerul Economiei menționează că va monitoriza procesul și va interveni prompt de cîte ori va fi necesar pentru asigurarea pieței interne cu resurse energetice necesare și la prețuri accesibile pentru consumatorii naționali.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *