NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției aparatorul.md

Chiar și după vaccinarea tuturor persoanelor de pe Pământ împotriva noului coronavirus, COVID-19 ar putea continua să se răspândească, relatează portalul descopera.ro

planeta in carantina lockdown

Experții spun că putem vaccina toți oamenii de pe Pământ și tot nu vom opri pandemia de COVID-19

Asta pentru că oamenii de știință nu sunt siguri încă dacă vaccinurile dezvoltate momentan opresc cu adevărat transmiterea bolii sau dacă doar previn formele simptomatice de boală, a explicat Kingston Mills, imunolog și biochimist la Trinity College Dublin, din Irlanda. Asta înseamnă că există o șansă ca vaccinul să nu prevină infectarea oamenilor și răspândirea virusului SARS-CoV-2, ci mai degrabă îi face pe oameni mai puțin susceptibili la forme severe ale bolii.

Oamenii de știință încă încearcă să afle dacă vaccinurile previn cu adevărat răspândirea virusului, însă acest aspect nu ar fi chiar ieșit din comun. Spre exemplu, vaccinul împotriva hepatitei B nu previne transmiterea virusului.

„Nu văd cum ar putea aceste vaccinuri să elimine SARS-CoV-2 în următorii ani”

Dacă teoria va fi confirmată, COVID-19 va rămâne o problemă de sănătate publică, indiferent de cât de mulți oameni se vor vaccina, chiar și după sfârșitul pandemiei.

„Nu văd cum ar putea aceste vaccinuri să elimine SARS-CoV-2 în următorii ani”, a spus Mills.

Acestea fiind spuse, vaccinarea în masă va juca un rol deosebit de important în sfârșirea pandemiei, chiar dacă noul coronavirus va continua să se răspândească și să infecteze oameni. Abilitatea de a preveni cazuri severe sau ușor simptomatice de COVID-19 va fi un pas crucial pentru readucerea vieții la o stare de normalitate.

„Virusul acesta nu va dispărea”

Problema este că, chiar și atunci când asta se va întâmpla, noi cazuri de coronavirus vor apărea în rândul celor care nu au vrut sau nu putut să se vaccineze, în cazul în care cei imunizați pot răspândi, de fapt, virusul, potrivit Futurism.

„Eu cred că virusul acesta nu va dispărea”, a spus și Susan Hopkins, epidemiolog la Agenția pentru Sănătate Publică din Anglia, Regatul Unit.

Sursa: https://futurism.com/neoscope/expert-vaccinate-everyone-earth-eliminate-coronavirus