Selectați pagina

Experții constată că în manualele școlare există discriminarea de gen, etnie și religie

Experții constată că în manualele școlare există discriminarea de gen, etnie și religie

manualeManualele de Limba şi literatura română, Educație Civică, Istoria Românilor au devenit populare după ce unii experți au reușit să le examineze din scoarță pentru a identifica că nu promovează drepturile omului, cum ar fi egalitatea de gen, incluziunea socială sau libertatea religei.

Unele constatări ale studiului realizat de CIDO arată că în manualele școalre, femeile practice lipsesc din prezentările textuale dar și vizuale, fie sunt prezentate pe poziţii de servitoarele sau însoţitoarele bărbaţilor. Cu excepţia educaţiei civice, conceptele drepturilor omului, egalităţii şi nediscriminării, toleranţei şi incluziunii sociale nu se regăsesc în celelalte surse de educație.

Larisa Dohotaru, șefa direcției ”Manuale școlare” de la Editura ”Știința” a afirmat că criticii manualulelor fac concluzii eronate în privinţa conținutului, întrucât la elaborarea acestora lucrează mulți autori licențiați, unde se discută aprig fiecare cuvânt scris de ei. ”Opiniile experților sunt foarte dure. Nu putem să selectăm opere literare sau filosofi printre femei, dacă ele nici nu au existat”.

Gheorghe Gârneț, director la Fondul Special pentru Manuale, afirmă că Ministerul Educației anunță concurs pentru elaborarea manualelor, iar editurule își dau silința să propună propriile proiecte. ”Pentru elaborarea unui manual se lucrează și zece ani, acesta este foarte costisitor. Este foarte greu ca să găsești exemple unde femeile sunt implicate în viața politică și cu care ne putem mândri ca personalități”.

Mihaela Ajder, directoare Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului, consideră că atunci când tinerii deschid un manula, trebuie să aibă mai multe standarde de egalitate și incluziune, iar femeie să fie mai implicate în societate. ”Totodată, alte curente creştine, cum ar fi catolicismul, protestantismul, sunt prezentate drept „străine” populaţiei moldave, iar islamul – drept o religie duşmană. Această partinitate a autorilor rezultă în puternică îndoctrinare creştin-ortodoxă a elevilor, contrar prevederilor Constituţiei Republicii Moldova şi standardelor internaţionale din domeniu.”

Pavel Cerbușcă, autor ”Educație Civică”, profesor de istorie, LT Gaudeamus, a adăugat că condițiile în care noi trăim nu sunt egale, de aici si vine dificultatea de a oferi alt conținut. ”tinerii sunt provocați la discuții în timpul orelor, uneori chiar ridică unele întrebări, sunt discuții și asta e bine! Astăzi bărbatul are o problemă, că a dfevenit mai lenos, mai indiferent, el nu își vede rolul în societate pe lângă acest trend de emancipare a femeilor.”

13 edituri câștigătoare au fost selectat de Ministerul Educației pentru a elabora manualele școlare. În 2007, s-a decis schimbarea politicii asupra manualelor, când s-a lansat un studiu de vivacitate, care se realizează anul, potrivit lui Gheorghe Gârneț. Fondul Special pentru Manuale a colaborat în 2013 cu Ministerul Educației, care a anunţat concurs de selectare a experţilor independenţi pentru finalizarea rezultatelor studiului de vivacitate a manualelor școlare şi impactul lor asupra elevilor.

”Circa 10% din textele manualelor au fost modificate, 180 de cadre didactice au avut posibilitatea să vberifice și să evalueze manualele. Toate aprecierile din partea profesorilor sunt transmise editurilor și se fac schimbările necesare. Cel mai bine ar fi dacă am avea și un ghid care să ne ajute să evaluam manualele după criteriile care le propuneți,” a mai adăugat Gârneț.

Una din recomandările formulate în raportul CIDO se referă lă atragerea unor fonduri speciale pentru cercetări noi privind rolul femeilor şi minorităţilor din Republica Moldova în mai multe domenii ale vieţii obşteşti pentru ca rezultatele acestor cercetări să fie publicate în manualele şcolare.

Experții în drepturile omului propun Ministerului Educaţiei instituirea unei comisii disciplinare pe cazuri de discriminare în sistemul de învăţământ din Republica Moldova, care ar prevedea și niște pedepse în privinţa cadrelor didactice, care nu asigură egalitatea şi nediscriminarea în cadrul instituţiilor de învățământ.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nvW6fAEWNd8[/youtube]

Sursa: http://discriminare.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. Ecaterina

  Mult rău a mai făcut comunismul. Acest rău, insă, este nimic în comparație cu ce va urma. Dacă comunismul era diavolul, „demonocrația” adusă de imperialiștii popooccidentali este mamăsa și taicăsu la un loc, adică o fiară cu două capete. Să nu spun mai multe. Viața pe care o trăim deja sub tatăsu, este doar un alt iad. Încă nu-l simțiți??… Aveți grijă să nu vă obișnuiți. Foarte curând, mulți dintre voi nici măcar nu veți simți sau auzi lanțurile de la mâini și picioare. Veți spune doar că sunt niște brățări necesare pentru „siguranța” voastră. Deja montează (și voi nu știți) camere video în toate intersecțiile, pe străzi lăturalnice, pe clădiri, în curând și în blocurile de locuințe, pentru ca ei să știe în orice moment unde sunteți, ce faceți, cu cine vă însoțiți, ce program zilnic aveți, dar mai ales să nu vă puteți ascunde. Locotenenții iadului sunt pe baricade zi și noapte. Încă nu v-am deschis ochii? Priviți atunci la ce a ajuns popoameriku și vestul „ieuropei”. Copiii voștri se vor „căsători” cu animalele, vor învăța de homosexualitate de la grădiniță, vor fi arestați și amendați de „autorități„ pentru orice abatere stupidă. Nu credeți? Priviți la UK unde se fac dosare penale copiilor de 3 ani, de la gradiniță. Și tot la grădiniță sunt învățați să își studieze unii altora organele genitale, fetițele să se îmbrace în băieței și baieții în fetițe. Va veni o zi în care se va vinde frate pe frate (citiți apocalipsa), mamă pe copil, copil pe părinte. În popoameriku deja au probleme cu apa. În România este deja o invazie masivă de popoamericani și jidovi care fug realmente de popoameriku. Vor să stăpânească pământul românesc în întregime. Au adus cu ei toate relele iadului și toate bolile posibile. Lucrează deja la exterminarea românilor, iar românii sunt preocupați de reducerile comerciale din marile magazine (care sunt tot ale străinilor-nu mai este nimic românesc), de ieșirea la cârciumă/iarbă verde sau de circul oferit de nufărul tv. Nu este departe ziua în care vom avea rație la apă, asa cum este deja în unele state popoamericane. Curând ne vor lua copiii la război. Noi românii am fost mereu, și din nou suntem între ciocan și nicovală. Vom plăti cu mult sânge nepăsarea de astăzi. Asta în cel mai bun caz, căci în cel mai rău vom fi exterminați.
  Atât am să vă spun: Vă pierdeți timpul cu articole pe internet, cu mitinguri și cu tot felul de riposte inutile. Vă pierdeți timpul cu „intrarea în UE” – unul din capetele diavolului. Se folosesc de voi, ca să intre în casele și familiile voastre.
  PUNEȚI MÂINILE PE ARME!! ÎNARMAȚI-VĂ ȘI PRELUAȚI-VĂ ȚARA DIN GHEARELE STRĂINILOR!
  PENTRU DUMNEZEU, NEAM ȘI ȚARĂ!!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *