Selectați pagina

Expert: satele noastre trebuie să dispară

Expert: satele noastre trebuie să dispară

satConform recensământului din 2004, în Moldova sunt trei sate cu câte un singur locuitor, 13 sate cu până la 10 locuitori și 98 de sate cu până la 100 de locuitori.

Expertul economic, fost consilier al Primului-ministru, Natan Garştea, a făcut o analiză a situaţiei din satele Moldovei. Concluzia la care ajunge expertul este că, satele noastre așa cum sunt ele acum trebuie să dispară.

În Moldova sunt 1682 localități, printre care 5 municipii și 62 orașe. Restul sunt sate. Conform recensământului din 2004, în Moldova sunt trei sate cu câte un singur locuitor, 13 sate cu până la 10 locuitori și 98 de sate cu până la 100 de locuitori.

Cel mai mare număr de localități este grupat în categoria de sate cu mai puțin de 500 locuitori, cei mai mulți locuitori sunt în sate care sunt cuprinse între 1000 și 1500 locuitori.

„Sunt sigur că la recensământul de acum (din 2014 – rezultatele căruia încă nu au fost publicate – n.red.), numărul de localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori a crescut și mai mult.(…) Deci, noi avem o structură a satelor care corespunde unei economii feudale, și nici de cum uneia capitaliste sau a epocii informaționale”, constată expertul.

Astfel, Moldova e țara cu cea mai mare pondere a populației rurale din toate statele europene.

Potrivit analistului, fiecare angajat, în mediu, produce anual câte 120 mii lei pentru Produsul Intern Brut al țării. Însă în agricultură un angajat produce anual doar câte 39 mii lei.

„În agricultură sunt angajate mai multe persoane decât în servicii sau producție. Nu cred că este necesar să povestesc despre legătura între ponderea populației rurale și ponderea populației implicate în agricultură. Concluzia spre care vreau să vă duc este următoarea: noi avem prea multă lume la sate. Și prea multe sate. Și aceasta ne trage în urmă în mai multe feluri”, susţine Garştea.

În opinia expertului, datorită faptului că satele noastre s-au conservat de prin secolul al XIX-lea, ele au rămas adaptate pentru realitățile de atunci, la economia naturală de subzistență și la prășitul manual al parcelelor minuscule ce-i revin fiecăruia.

Sursa: sputnik.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii