Selectați pagina

Expert militar român: Presa internațională a dezinformat cu privire la incidentul din strîmtoarea Kerci

Expert militar român: Presa internațională a dezinformat cu privire la incidentul din strîmtoarea Kerci

Reproducem un articol interesant al expertului militar român, Valentin VASILESCU, publicat în revista ”Volairenet”. Expertul a recapitulat rolul avioanelor de recunoaștere ale SUA și Israel în incidentul din Strâmtoarea Kerci. Aceste date au fost confirmate de FSB-ul rus (căruia i se subordonează Garda de Coastă), care a difuzat videoclipuri de la interogatoriile marinarilor ucraineni și un document confiscat de la bordul uneia din navele ucrainene.

Presa internațională a dezinformat cu privire la incidentul din strîmtoarea Kerci, încercînd să inducă opinia că a fost vorba de o limitare a traficului maritim internațional, de către Rusia. Părerea mea este că acest incident poate avea consecințe militare grave pentru Rusia, fapt ce ar putea conduce la pierderea Crimeii.

Trupele de uscat nu au întotdeauna informații suficiente despre inamic și utilizează un procedeu numit ”cercetarea prin luptă” care le asigură date suplimentare. De exemplu, o grupă de cercetare, îmbarcată pe vehicule cu mare mobilitate, angajează pentru câteva minute lupta cu inamicul, după care, dacă nu este capturată, se retrage în mare viteză.

În incidentul din strâmtoarea Kerci din 25 noiembrie, cele două mici nave de luptă ucrainene (Berdiansk și Nikopol), din clasa Ggiurza-M, au executat o misiune de cercetare prin luptă. Scopul lor nefiind acela de a trece prin strâmtoarea Kerci, ci de a declanșa riposta dispozitivului de luptă rusesc care are sarcina de a apăra podul de peste strâmtoare. Cele două nave sunt ideale pentru astfel de misiune, întrucât sunt mai rapide și mai manevriere decât navele gărzii de coastă și ale marinei militare și foarte bine înarmate.

Acesta a fost partea vizibilă a incidentului. A existat o altă față invizibilă, mult mai importantă decât ceea ce a prezentat presa.

Informațiile rezultate de pe urma ”cercetării prin luptă” nu le colectează grupa de cercetare care luptă efectiv cu inamicul, adică micile nave Berdyansk și Nikopol, ale marinei militare ucrainiene. Ci altă structură de cercetare, care acționează în secret. Ea este anume constituită pentru a monitoriza reacția inamicului (adică a dispozitivului rusesc de apărare a podului și strâmtorii Kerci ), folosind puncte de observație terestre, mijloace aeriene, mijloace navale, prin captarea emisiilor, în frecvențele radio, radar, Infraroșu etc. Armata Ucrainei nu a dislocat în apropierea strâmtorii Kerci un asemenea dispozitiv de cercetare complex, pentru că nu dispune de așa ceva. În materialul anterior am demonstat că SUA și Israelul au fost foarte active în zonă.

Pe 5 noiembrie, un avion rusesc Su-27 a interceptat un avion de cercetare ELINT american de tip EP-3, care opera în apropiere de apele teritoriale ale Crimeii. Pe 19 noiembrie un avion de cercetare ELINT israelian Gulfstream G-550 Nachshon Aitam (indicativ Flight 537 ) a survolat Marea Neagră orbitînd în jurul Strâmtorii Kerci. Incidentul din strâmtoarea Kerci a fost monitorizat din aer, pe perioada întregii zile, de două avioane de cercetare SIGINT americane. Unul de tip RC-135V, seria 64-14841, indicativ JONAS 21, cu baza la Souda Bay, în insula Creta care a evoluat deasupra țărmului Mării Negre, aproape de Crimeea. Al doilea a fost o dronă de mare altitudine, de tip RQ-4B, seria 11-2047, indicativ FORTE10 care a zburat în estul Ucrainei și în apropiere de Marea Azov. RQ-4B este operat de la baza navală americană Sigonella, din insula Sicilia.

La o zi după incident, pe 27 noiembrie, un alt avion de cercetare P-8A seria 168859, a executat un zbor de recunoaștere în strâmtoarea Kerci, decolând de la baza navală Sigonella.

SIGINT (Signals intelligence) include pe lângă interceptarea comunicațiilor (radio, telefonie mobilă, linie de date, internet) adică COMINT (Communications intelligence) și interceptarea emisiei radarelor și altor echipamente de navigație, de cercetare sau bruiaj (în infraroșu, laser, etc ) numită ELINT (Electronic intelligence).

Cu ajutorul acestor echipamente montate pe avioanele de recunoaștere, incidentului provocat de navele ucrainene în strâmtoarea Kerci, le-a permis americanilor să cunoască în detaliu :

componența și localizarea dispozitivului terestru, maritim rusesc, destinat apărării strâmtorii;

structura de conducere, frecvențele radio utilizate;

etapele procedurii de intervenție și responsabilitățile diferitelor subunități aeriene, terestre, navale rusești, conform Planului de Cooperare.

direcțiile și sectoarele slab apărate sau vulnerabile.

Așadar, chiar dacă micile nave ucrainene și echipajele lor au fost arestate de forțele de ordine ale Rusiei, ele și-au îndeplinit misiunea. Misiune care nu putea veni decât de la americani.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.