Selectați pagina

Expert economic: Problemele exportului de produse agricole din Moldova în UE sunt cantitatea şi ambalajul

Expert economic: Problemele exportului de produse agricole din Moldova în UE sunt cantitatea şi ambalajul

Una dintre problemele sectorului agroalimentar în ceea ce priveşte exporturile în UE în baza Acordului de liber schimb este faptul că Republica Moldova nu poate exporta o cantitate mare de produse în mod constant.

Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Directorul de programe al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, expertul economic Alexandru Fală, consideră că aceasta este o primă problemă pe care Republica Moldova nu o poate soluţiona, inclusiv din cauza fragmentării sectorului agricol.
În opinia lui, o altă problemă este faza de post-recoltare pentru că în UE contează foarte mult şi modul în care produsele sunt sortate şi ambalate.
„Pentru aceasta este nevoie de infrastructură specializată pentru ambalarea, sortarea acestor produse pentru a putea fi exportate în Uniunea Europeană”, susţine Alexandru Fală.
Pe lângă acest fapt,  expertul mai subliniază că trebuie respectat şi principiul calităţii produselor.

Referitor la solicitarea autorităţilor moldoveneşti către Uniunea Europeană de a majora cotele de export pentru o serie de produse, directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă, spune că aceste cote au fost stabilite în funcţie de capacitatea de producere a ţării.

Potrivit lui, dacă Republica Moldova va demonstra o capacitate mai mare de producere, atunci ar putea fi majorate şi cotele. Stabilirea cotelor s-a făcut pentru a nu permite utilizarea Acordului semnat de Republica Moldova pentru reexportul în regim preferenţial a mărfurilor similare din alte regiuni, care nu au acorduri de asociere cu UE.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.