Selectați pagina

Experimentul ”Lucifer” din Închisoarea Stanford: ”În şase zile, jumătate s-au transformat în bestii”

Experimentul ”Lucifer” din Închisoarea Stanford: ”În şase zile, jumătate s-au transformat în bestii”

În 1971, psihologul Philip Zimbardo, autorul cărţii lansate recent în SUA, a selectat un grup de 24 de studenţi la Stanford – tineri echilibraţi, inteligenţi, care nu au avut probleme cu drogurile şi nici cu legile.

În şase zile, jumătate s-au transformat în bestii, aducând la disperare cealaltă jumătate

Într-o dimineaţă de duminică, Poliţia din Palo Alto, California, a arestat un grup de studenţi sub acuzaţia de jaf armat şi tâlhărie. În realitate, singurul lucru pe care îl făcuseră tinerii fusese să răspundă unui anunţ dat de psihologul Philip Zimbardo, care realiza un experiment pentru a testa limitele umane. El vroia să descopere dacă oamenii buni, oamenii obişnuiţi, se pot transforma în oameni răi, sub presiunea circumstanţelor.

„Experimentul din Închisoarea Stanford” a avut loc în 1971 şi a devenit cel mai cunoscut şi cel mai controversat experiment psihologic. În curând, cartea „Efectul Lucifer. Cum devin răi oamenii buni”, a psihologului american Philip Zimbardo, apărută recent în SUA, va fi tradusă şi în limba română şi va apărea la editura Humanitas. Cartea face o paralelă între acest experiment şi abuzurile asupra prizonierilor din închisoarea americană Abu Ghraib, de lângă Bagdad.

Umileşte „prizonierii“, dă putere „gardienilor“

Psihologii au selectat 24 de tineri, echilibraţi, inteligenţi, fără probleme medicale, care nu au consumat niciodată droguri şi care nu au avut vreodată probleme cu legea. Voluntarii au fost împărţiţi, prin tragere la sorţi, în „gardieni” şi „prizonieri”, roluri pentru care au fost plătiţi cu 15 dolari pe zi. „Am vrut să testăm efectele psihologice a ceea ce înseamnă să fii „prizonier” sau „gardian”.

În acest scop, am simulat condiţii de închisoare în subsolul Universităţii Stanford şi apoi am notat efectele instituţionalizării asupra comportamentului tuturor celor închişi între patru pereţi”, a explicat Zimbardo. Autorul experimentului subli­niază că înainte de începerea experimentului, care trebuia să dureze două săptămâni, toţi voluntarii erau la fel din punct de vedere comportamental şi moral.

Când „puşcăria” a fost pre­gătită, au fost aduşi şi prizonierii care fuseseră ţinuţi iniţial în beciurile Poliţiei din Palo Alto. Voluntarilor nu li se explicase că vor fi arestaţi de către poliţia locală care i-a adus în acest fel de acasă şi acesta a fost un şoc real pentru ei. Pe toată durata arestului au fost percheziţionaţi din când în când după ce au fost complet dezbrăcaţi şi li s-a dat cu spray-uri împotriva puricilor şi păduchilor ca să fie umiliţi.

Au primit un număr şi au fost îmbrăcaţi cu rochii în loc de uniforme pentru puşcăriaşi, deşi erau de genul masculin. Li s-a interzis să poarte lenjerie de corp, au fost tunşi la zero, au fost puşi în lanţuri şi au fost treziţi cu brutalitate în fiecare noapte la ora 2,30 în sunete de fluier.

Aveau voie să se plimbe doar pe holurile „închisorii”, legaţi la ochi, şi tot acolo au mâncat şi au făcut gimnastică. Celulele au avut gratii şi veceul a fost improvizat într-o încăpere extrem de îngustă şi întunecoasă la capătul holului. Nu existau ferestre şi nici ceasuri care să le permită să măsoare scurgerea timpului. În celule au fost puse microfoane cu ajutorul cărora au fost înregistrate în secret toate conversaţiile „prizonierilor”. Prin difuzoare se făceau din când în când anunţuri.

„Gardienilor“ nu li s-au impus reguli stricte

Li s-a explicat doar că trebuie să aibă grijă să fie respectate legile şi să ceară respect din partea „prizonierilor”. Au fost îmbrăcaţi în uniforme kaki şi li s-au dat fluiere şi bastoane împrumutate de la poliţie. Spre surprinderea organizatorilor experimentului, „gardienii” au intrat destul de repede în rol, au inventat pedepse şi au folosit metode psihologice pentru a-i intimida pe „prizonieri”.

Nici măcar după ce doi dintre „prizonieri” au renunţat la experiment pentru că nu au mai rezistat presiunilor fizice şi psihice, „gardienii” nu au renunţat să caute metode cu care să domine. În numai câteva zile, „gardienii” au devenit aproape sadici iar „prizonierii” au intrat în depresie. Lucrul acesta a şi dus la întreruperea experimentului după numai şase zile, în loc de două săptămâni, cât era programat.

Psihosociologul prof. Univ. Dr. Septimiu Chelcea scrie în recenzia pe care o face cărţii lui Philip Zimbardo: „Viziunea lui despre individ şi societate este tulburătoare: suntem posibili criminali şi trăim într-o eră a uciderii în masă. În ultima sută de ani, mai mult de 50 de milioane de oameni, civili şi militari, au fost ucişi sistematic prin hotărârile guvernelor”.

„Răul constă din comportamentele intenţionate care urmăresc să producă suferinţă, abuzuri, înjosire, dezumanizare sau distrugerea fizică a unor persoane nevinovate – sau folosirea autorităţii şi puterii oferite de sistem pentru încurajarea sau acceptarea acestor practici” – Philip Zimbardo .

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. cam asa

  Hai ca au facut pe ei in pantaloni si au ramas ,,traumatizati,, cica pentru ca cica ,,au fost abuzati,, si ,,umiliti,, ca le-au pus fusta de femeie, si ca au fost spray-iati anti-pureci.
  LOL LOL

  Dar la PITESTI in 1952 in ROMANIA comunista diabolica, cand la prisonieri:
  -li s-au smuls unghiile cu clestele
  -au fost obligati sa manance fecale
  -au fost torturati salbatic si batuti cu parul pana ce ,,le-a sburat carnea pe tavan,, ca sa citez din alexandru nicolschi( boris grunberg) NKVD.
  -au fost obligati la sodomie
  -au fost obligati sa blasfemieze sfanta liturghie si sfanta impartasanie
  -au fost torturati si batuti, au fost pusi pe jos si cineva sarea pe pieptul lor pana ce li s-au zdrobit organele interne( SFANTUL MUCENIC BOGDANOVICI)
  -au fost obligati sa stea 30 de ore intr-o singura pozitie cu greutate in spate si cu mainile la spate stand intr-un picior

  Nu vreau sa mai continui!

  alexandru nicolschi trimis de la tiraspol in Romania de catre NKVD a si recunoscut : ,, noi la NKVD am fost inspirati din INCHIZITIA SPANIOLA(catolica),,

  Alt experiment: GUANTANAMO BAY Cuba

  americanii i-au luat pe iraq-eni, le-au pus casti in urechi si timp de cateva saptamani li s-au pus la volum maxim sunete ca sa asurzeasca.
  Au fost lasati sa fie MANCATI, devorati de caini special dresati.
  in Iraq li s-au scos organele de vii din ei.
  au fost torturati bestial

  si asa mai departe, nu mai insistam.

  Experimentul ala din America cu studentii e o copilarie ieftina. O gluma proasta.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *