Selectați pagina

Exclusiv. Sergiu Ungureanu. Viaţa în Moldova. Cealaltă parte a progresului – Eliminarea omului.

Exclusiv. Sergiu Ungureanu. Viaţa în Moldova. Cealaltă parte a progresului – Eliminarea omului.

Cealaltă parte a progresului – Eliminarea omului Partea 1

În societatea actuală care se dezvoltă este loc de tehnologie, este loc pentru progres, este loc pentru dezmăţ. Dar tot mai puţin loc rămîne pentru credinţă adevărată, pentru a ne opri un pic din viteza acestei roţi a cerii şi ofertei care ne face să fugim din ce în ce mai repede, şi tot mai puţini oameni mai pot să înţeleagă sensurile adevărate a ceea ce se întîmplă şi tot mai puţin loc rămîne în sufletul unora pentru Dumnezeu.

Eliminarea omului de care voi scrie mai jos ţine de dispariţia sub presiunea progresului şi a dezvoltării moderne a omului aşa cum l-a dat Dumnezeu şi apariţia sau înlocuirea lui cu un alt om care va trebui să se ocupe de orice altceva dar să nu lase loc de credinţă în suflet, ca mai apoi să dispară în totalitate deoarece dacă lucrurile vor merge aşa şi mai departe, se va pierde în multe inimi legătura cu Dumnezeu.

De multe ori stăm să privim în jurul nostru şi ne minunăm: Ce s-a mai schimbat lume? Sau poate deja de atîtea ori ne-am prins la acest gînd că nici nu ne mai minunăm, deja luăm schimbarea veşnică drept normă, drept ceva inevitabil dar şi obligatoriu. Poate înaintaşii noştri, părinţii şi buneii se mirau de etapele progresului, noi însă ne-am pierdut deja în mare parte această abilitate de a ne mai uimi de lumea din jur. Ajungînd în această etapă de evoluţie omul nici nu mai încearcă să-şi creieze careva deprinderi sau abilităţi legate de un anume obiect de lucru, fenomen sau deprindere, orice se poate schimba oricînd, trăim în secolul progresului în care acesta a luat o viteză deosebită deci avem instabilitatea absolută. Această instabilitate este legată atît de anumite fenomene cu caracter pozitiv dar şi de un şir de consecinţe negative, mă veţi întreba ce poate fi negativ în progresul absolut?! Cîteva aspecte le pot expune pe scurt, pentru altele este nevoie de explicaţii. Deci:

  • Progresul a adus dezvoltare excesivă a diferitor arme şi forme noi de armament, arme care pot nimici la distanţă, arme chimice, biologice, nucleare. Arme ce omoară instantaneu şi arme ce omoară foarte încet, bravos măria sa progresul ne-a înarmat de-a binelea şi acum nu mai contează cît de corect eşti ca grup sau ca ţară într-o situaţie sau alta, contează cîţi bani ai şi ce arme eşti în stare să pui în apărarea adevărului tău.
  • Tot datorită progresului avem cele mai sofisticate şi complexe tehnici de urmărire, înscriere, a informaţiilor, manipulare cu aceasta şi cu masele. Poţi prăbuşi o bursă, o bancă o economie întreagă a unei ţări avînd arma informaţională şi lansînd zvonuri de care trebuie. Poţi chiar să declanşezi un război cu un pretext nobil (gen: lupta cu terorizmul) dacă ai prelucrat informaţional foarte bine minţile oamenilor.
  • Acest progres ne face dependenţi de o serie de lucruri şi chiţibuşuri ale vieţii cotidiene fără de care au trăit bine-merci strămoşii noştri (chiar părinţii şi buneii) e vorba de 30-50 de ani dar fără de care generaţiile care vin nici nu-şi închipuie viaţa(I pad, WiFi, Facebook, telefon mobil TV la cablu Internet etc.). Unii ar putea spune că bre este un atu al nostru că avem toate astea; poate pentru ei eu însă cred că; cu cît mai multe obiecte sunt de care depinde o persoană cu atît mai slabă este acea persoană şi psihic şi fizic, uşor îl scoţi pe orice modern din ecuaţie lipsindu-l de Internet, telefon mobil etc.
  • Progresul ne-a făcut consumatorişti. Deja putem să ne permitem orice bani să ai şi poţi avea ce vrei şi cît vrei poţi mănca şi carne de urs dacă vrei, poţi să ai cei mai noi adidaşi din parcare, poţi să mănîci carne tot Postul Mare. E progres frate, care lipsuri dacă slujesti sau amăgeşti bine ai banii şi poţi orice, ce să mai rabzi anumite lipsuri Be the one cum se spune Gândeşte liber, Fii tu însuţi, de parcă a fi tu însuţi înseamnă să te dedai la toate prostiile. Şi mulţi se prind de aceste pseudo-libertăţi şi devin dependenţi şi ce e mai rău le pare că asta e libertatea. Să ţineţi minte Homo Consumatoris este o comoară pentru corporaţii care vor investi mult în el.

Despre aceste vicii ale societăţii am mai vorbit şi în alte articole, voi mai scrie şi pe viitor. Acum vreau să scot la iveală un alt aspect care de multe ori ne scapă în analizele noastre ale vieţii.

Pe lîngă laturile pozitive ale dezvoltării, ale progresului; laturi pe care i le recunosc, am început să mergem mai repede, să vedem mai multe să producem mai mult, să consumăm mai mult deci toate extrem de pozitive am început să şi pierdem ceva, ne pierdem latura noastră umană. Ceva ce nu simţim că se duce dar la sigur îi vom simţi lipsa cînd deja va fi tîrziu. Avînd toate astea la îndemînă cînd ştii deja aproape sigur ce şi cît costă şi cînd trebuie să planifici absolut totul de la cumpăratul mîncării, plata facturilor (care fii sigur că nu vor întîrzia), plata ratelor la credite (de te-a împins prostia şi ai intrat în лохотрон-ul banking), planiicarea rapoartelor la locul de lucru etc. Acum s-a ajuns şi la un mai mare progres al planificării: planificarea copiilor. Interesant în aceste condiţii în mod normal ar trebui şi dragostea să o planifici deja să fie clar cînd şi cum, nici o abatere iar curînd vom planifica şi moartea care deja nu va mai fi aşa de neaşteptată şi aşa de tainică doar sîntem oameni moderni, progresul le ştie pe toate. În aceste condiţii loc de sentimente nu mai rămîne, au plecat acele vremuri cînd tinerii se căsătoraeau din sentimente pure cînd nu puneau pe prim plan casa, maşina, banii, Facultatea sau planificarea. Cînd oamenii ştiau poate mai puţine dar ştiind mai puţine de la ei se cerea mai puţin, nimeni nu le cerea oamenilor pe vremuri să ajungă într-o săptămînă de la Paris la New-York iar apoi în Frankfurt la convorbire cu clienţii şi toate astea în 4 zile, progresul a creat condiţia ca să fie posibilă o semenea acrobaţie şi dacă nu eşti suficient de bun şi rapid să ai toate astea planificate vei fi eliminat.

Omul este eliminat ca element practic de oriunde este posibil. De ce este eliminat? Au numit aceasta foarte frumos că factorul uman este nesigur, nu ne asigură calitatea sau cantitatea care ne-o dorim, doar producem mai mult ca Homo Consumatoris să consume mai mult, dacă la început nu vrea în educăm, îl derîdem, avem reklama în acest sens(ei cum poţi să mergi la şaşlîciok şi să uiţi berea?!, e de neconceput!). Să privim atent în evoluţia tuturor sistemelor, de peste tot s-a eliminat omul pe cît este posibil fiind înlocuit cu maşini care lucrează mai rapid, mai calitativ nu fac greve nu cer drepturi etc. La noi în ţară aceste etape ale progresului au venit mai tîrziu şi de aceea la noi partea sentimentală a omului încă nu este atît de afectată încă mai avem agricultură în care este prezent omul, în industrie în construcţie e deja mai puţin (cu excepţia întreprinderilor vechi). Dar şi acestea rînd pe rînd dispar sub presiunea condiţiilor economice. Paradoxal este că cui îi trebuie roşiile alea mici gustoase, naturale, crescute la ţară pe pămînt sub soare obişnuit crescute de ţăran fără tehnologii aşa cum poate el, dacă sînt acele roşii mari crescute în sere cu tehnologii de picurare sau mai ştiu eu ce care rodesc de 6-7 ori mai mult la aceaşi suprafaţă de teren faţă de normal, acestea pot să nu aibă gust şi să mai aibă adaosuri de tot tipul dar să coste mai puţin şi asta contează pentru Consumatoris nu alte aspecte.

Deja s-a ajuns la aceea că porcul, vaca fiind crescute la scară industrială pot fi crescute practic fără intervenţia directă a omului atît la producerea cărnii cît şi a laptelui, mîncăm cane industrială de anumite animale care doar seamănă cu porcii, găinile pe care le ştim de la ţară, bem lapte care de cele mai multe ori este făcut din praf deoarece aşa este mai ieftin a-l păstra, transporta etc., şi asta se întîmplă nu pe Lună ci în Moldova de azi, dar despre asta în alte scrieri.

Eliminînd omul din muncile obişnuite îl îndepărtăm de natură, oamenii se schimbă şi nu mai văd frumuseţea în viaţa pe care o aveau adineaori deja nu mai poţi fi agricultor cu 2 hectare care la o adică pentru o familie fie ea şi numeroasă este suficient. Astăzi trebuie să ai 800 hectare şi să le lucrezi cu 5 salariaţi, să ai o fabrică de macaroane cu productivitate de 500 tone pe z şi să ai 7 salariaţi.

De multe ori progresul nu poate elimina de tot omul spre exemplu în poliţie, la vamă şi altele, acolo este necesar omul dar noile reguli impun ca acesta să fie cît mai aproape de robot în comportamente şi lucru, chiar regula este că nici un sentiment, nici o fibră de bucurie sau compasiune, oamenii cu care ai deaface sînt subiecţi, oricine poate fi potenţial duşman de aceea tratează-i ca pe duşmani.

Eliminarea omului se face în mare parte din neîncrederea în acesta, omul este privit deseori ca cel mai slab element, ca duşman chiar al sistemei. Iată de ce omul este urmărit direct prin sisteme video, indirect prin controluri şi statistici de tot tipul care nu au alt scop decît să arate încă odată cîte rori a comis omul la un lucru sau altul şi că trebuie să fie mai vijilent mai productiv de altfel va fi eliminat. Omul a fost practic înlocuit în avioanle moderne, acesta doar decolează şi aşează avionul, de ce din neîncredere, în automobilele din Marea Britanie este obligatoriu să fie echipate cu sisteme de urmărire din satelit şi camere care să filmeze permanent ce face şoferul.

De multe ori citim din operele poeţilor de altădată ca să ne pătrundem de sentimentele operei de artă iată un exemplu Fiind băiet păduri cutreieram şi mă culcam ades lîngă izvor iar braţul drept sub cap eu mi-l puneam s-aud cum apa sună-ncetişor...

În vremurile noastre de progres unii ar spune de ce părinţii îl lăsau să plece în pădure e periculos, de ce se culca băiatul acolo? Unde priveau asistenţii sociali etc. Nu mai ştim ce este să te plimbi descuţ prin iarbă sau să prinzi o privelişte frumoasă de pe un deal şi să stai aşa nemişct fiind fermecat de cele văzute. Astăzi sistemul şi modernismul reuşeşte să elimine omul, măcar sufletul acestuia ca atunci cînd stă în faţa unei văi sau păduri frumoase să socoată ce bani va scoate dacă va face un han în apropiere. Sentimentele de a iubi ţara de asemenea nu-i carecteristic multor oameni mulţi nu îi înţeleg pe strămoşii care au luptat pentru popor, pentru ţară şi mai degrabă ar fugi decît ar lua o decizie serioasă de acest fel.

Progresul actual nu vrea să elimine omul fizic ci sentimental, poate trebuie să fie altfel de oameni care să poată doar să lucreze şi să consume, nu trebuie să gîndească să deosebească binele de rău şi cel mai important să nu aibă atitudine, să nu aibă putere să schimbe ceva.

Nu sînt împotriva progresului dar vreau ca omul să controleze progresul şi nu invers, deja avem străzi împînzite de camere de filmat, ni se impun documente cu coduri bare şi probe biometrice ce mai urmează? Introducerea cipurilor, adoptarea ACTA, intrarea în gîndurile omului, creşterea clonelor umane în laborator şi alte prostii, oare ne trebuie toate astea?

P.S. Au spus-o şi sfinţii părinţi că într-o lume a progresului fără de credinţă omul va fi eliminat mai devreme sau mai tîrziu.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *