sacrificari-ritualeO decizie recent aprobată de senatul polonez a fost etichetată drept “dezastruoasă pentru agricultură”, pentru că îi afectează grav pe producătorii locali.

Polonia a interzis sacrificarea rituală a animalelor destinate consumului în comunitățile de mulsumani şi evrei. În aceaste condiţii, carnea care îndeplineşte condiţiile religioase pentru a fi considerată „kosher” sau „halal” va fi importată din alte state. Piotr Kadlcik, preşedintele Uniunii Comunităţilor Evreieşti din Polonia, a explicat presei că rezervele de carne „kosher” mai ajung pentru maxim o lună.

La sfârşitul anului trecut, Curtea Supremă a Poloniei a decis că este neconstituţională exceptarea de la legea care prevede sacrificarea animalelor prin asomare a celor destinate consumului de către comunităţi religioase. Legea privind sacrificarea animalelor a intrat în vigoare în luna ianuarie a acestui an, ia crescătorii de animale care nu mai pot deservi o parte din piaţa locală se declară nemulţumiţi. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Polonia, unul dintre statele puternic implicate în scandalul cărnii de cal, a înregistrat scăderi drastice ale exporturilor de carne. Reprezentanţi ai Asociaţiei Poloneze a Procesatorilor de Carne au declarat că exporturile au scăzut cu cel puţin o treime în primele două luni ale anului 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul Agriculturii din Polonia, Stanislaw Kalemba, a declarat că, în fiecare an, sacrificările rituale aduceau profituri anuale de sute de milioane de dolari. Interdicţia în această privinţă înseamnă un dezastru pentru crescătorii locali.

Sursa: recolta.eu