Selectați pagina

EUROPA se mobilizează: trupele trebuie să poată fi mai mobile, cu o Rusie tot mai „războinică”

EUROPA se mobilizează: trupele trebuie să poată fi mai mobile, cu o Rusie tot mai „războinică”

Recentul exercițiul Zapad – 2017 al Rusiei în Belarus, la granița cu UE, a pus pe gânduri Bruxellesul care caută modalități tot mai rapide de mobilizare a trupelor statelor membre. La eveniment, Rusia a demonstrat că poate deplasa destul de rapid circa 100.000 de militari.

Comisia Europeană a lansat vineri o serie de consultări pentru facilitarea și accelerarea deplasării trupelor și a echipamentelor militare, în prezent împiedicată de obstacole administrative și logistice, ceea ce face Uniunea Europeană “mai vulnerabilă”.

UE, care dorește să relanseze Europa Apărării, a devenit conștientă în ultimii ani de obstacolele care împiedică desfășurarea rapidă a trupelor în caz de criză la frontierele sale sau chiar pe teritoriul său. Acest scenariu este considerat mai probabil după criza ucraineană începută în 2014, Rusia fiind acuzată de sprijinirea rebelilor pro-ruși în conflictul din estul Ucrainei. De asemenea, NATO a decis să abordeze această problemă și a hotărât în această săptămână să creeze un centru de comandă pentru probleme logistice.

Uniunea Europeană intenționează să coopereze strâns cu Alianța Nord-Atlantică la acest proiect major, deoarece implică o serie de administrații (vamă, transporturi etc.), de companii private, în special feroviare și maritime, și Statele Majore. După această etapă de consultări și de reflecție, Comisia Europeană dorește să prezinte un plan de acțiune celor 28 de state membre UE în luna martie, însoțit de un “calendar ambițios”.

“Deplasarea rapidă a personalului și echipamentelor militare” în Europa “este împiedicată de bariere fizice, legale și de reglementare”, a declarat Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi. Executivul european a menționat exemplul “infrastructurii care nu poate susține greutatea unui vehicul militar” sau “procedurile vamale greoaie”, relatează Agerpres.

“După cum au arătat recentele exerciții militare, astfel de bariere pot duce la întârzieri, întreruperi, costuri mai mari și o mai mare vulnerabilitate” a UE, potrivit Comisiei. “De la sfârșitul războiului rece, deplasările militare în Europa, de exemplu pentru exerciții de amploare, au devenit mai frecvente. Însă, în actualul mediu de securitate, forțele europene de apărare depind de capacitatea lor de a se deplasa rapid, atât în contextul UE, cât și al NATO”, a subliniat Comisia Europeană. 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. Ioan

  europa sau UE nu colaboreaza deloc cu NATO si cu americanii ci este in conflict si concurenta directa cu americanii pe tema apararii. TRUMP a cerut tarilor din Europa sa mareasca cotizatia la aparare, la inarmare din bugetele lor, cu scop evident ca el Trump si America sa-si vanda armele in Europa mai bine si pe mai multi bani.

  ROMANIA a cumparat rachete patriot si alte vrajeli de care NU are nevoie pe fondul saraciei generalizate.
  Din cauza boicotului de a achizitona aceste mizerii a majoritatii PSD din Parlament, acum SOROS_iztii REZIST au atacat in strada protestatari si vor sa faca razboi civil ca sa cada Guvernul PSD.

  americanii SPIONEAZA toate intalnirile diplomatice ale oficialilor europeni si vor sa puna bete in roate oricarei INCERCARI de pacificare in Europa, mai exact:
  -AMERICA(deci NATO) se OPUNE acordului de la MINSK semnat de Merkel Putin si ucrainenii, acord de pace si incetare a focului. Deci america vrea UKRAINA in aer, ca sa aiba motiv sa-si vanda armamentul in continuare la Kiev.
  -in timpul EURO-MAIDANULUI secretarul american ,,VICTORIA NULAND,, a spus ,,FU-+ E.U.,, adica a vrut sa saboteze oficialii europeni si sa faca ce vrea in Ukraina. MAIDANUL a fost provocat de AMERICANI, abia apoi de oficialii europeni. SOROS a si recunoscut implicatia sa.

  america a fost este si va fi dusmanul nr.1 al Europei. In 1943 a inarmat NKVD-ul pana in dinti ca sa sara Europa in aer si sa aiba stalin rachete Katyusha(donate de ei americanii prin siberia), cu scopul sa mature Europa si sa o faca una cu pamantul.
  America a BOMBARDAT europa de foarte multe ori.
  in 1945 DRESDA era ca dupa bomba atomica americanii au aruncat NAPALM pentru prima oara in istorie peste copii si femei si nu a ramas nimic decat umbre dupa bombele lor.
  Americanii au bombardat lagarele naziste si au ucis cel putin 200.000 de evrei conform CRUCII ROSII, iar dupa razboi au aruncat vina pe Hitler pretinzand ca nemtii i-au ucis pe evrei ca i-ar fi gazat si impuscat.

  Americanii au parasutat in Romania legionari kamikaze fanatici dandu-le rusilor locul si data parasutarii ca sa fie prinsi in gura lupului direct asta dupa 1950.
  Americanii au bombardat JUGOSLAVIA in 1999 ucigand 2000 de copii sarbi si au alimentat teroristii traficanti de organe ISIS din Kosovo UKA albanezi islamici teroristi.
  Americanii sunt cei mai teroristi din lume si din Europa. un ONG e acuzat ca a sponsorizat venirea in Europa a un milion de talibani si refugiati ISIS teroristi islamici, acestia s-au dedat la crime si violuri in Europa cu miile fara ca politia sa aiba curaj sa-i aresteze din cauza sa nu fie acuzati de incalcarea drepturilor refugiatilor la CEDO. CEDO alt organism inventat de …americani dupa razboi.

  Răspuns
 2. ioan

  Parlamentul european a INTERZIS vanzarea de armament ARABIEI SAUDITE acuzandu-o de crime contra umanitatii in Yemen si bombardarea de civili.

  AMERICA ANGLIA vand armament sauditilor. Deci UE a lovit direct in interesele anglo-americane.

  -FRANTA GERMANIA se opune sa voteze SANCTIUNI noi impotriva IRAN-ului. AMERICA, ANGLIA doreste aruncarea IRAN-ului in aer.

  -Uniunea Europeana aloca BANI tarilor din Parteneriatul estic: MOLDOVA UKRAINA GEORGIA. AMERICA aloca BOMBE acestor tari, le vinde armament ca sa se arunce in aer cu rusii.

  De departe sa spunem ca UE e gigea si buna, INSA in comparatie cu americanii pare un ingeras.

  AMERICA sustine declansarea unui MAIDAN in Rusia si schimbarea regimului din Moscova in 2018 in alegeri.
  UE sustine acelasi lucru in aceasta privinta.

  Dar daca tragem linie, o sa observam ca interesele UE si ale americanilor ori ,, NATO ,, nu coincid deloc!

  NATO inseamna astazi POLONIA tarile baltice in special LITUANIA, NORVEGIA, CANADA ANGLIA si America. ATAT!!

  restul tarilor s-au saturat de america pana peste cap!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *