Selectați pagina

Europa caută să restabilească relaţiile cu Rusia. Se aşteaptă o calmarea a relaţiilor dintre UE şi Rusia

Europa caută să restabilească relaţiile cu Rusia. Se aşteaptă o calmarea a relaţiilor dintre UE şi Rusia

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a avut o întâlnire strategică cu președintele rus, Vladimir Putin.

Întâlnirea are la bază o încercare de repoziționare a celor mai importante puteri europene, Franța și Germania, locomotivele Uniunii Europene, pe fondul răcirii relațiilor cu Statele Unite. Problema dintre SUA și EU, în principal cu Franța și Germania, vine pe fondul adoptării unor legi economice mai dure, în favoarea SUA, a crizei iraniene, tratat denunțat de SUA dar nu și de Europa, dar și pe fondul denunțării de către SUA a tratatului privind schimbările climatice de la Paris, scrie evz.ro

În acest context, al schimbării polilor de putere în lume, dar și pe seama unor repoziționări strategice, întâlnirea dintre Merkel și Putin a fost una extrem de interesantă. Discuația a avut loc la Soci, în condițiile în care în cursul săptămânii viitoare, președintele rus și cu cel francez, Emmanuel Macron vor avea o serie de discuții. Președintele rus și cu cel german, susțin agențiile de presă internaționale au discutat mai multe capitole, cu o axare specială pe cel economic, mai ales pe embargoul impus de UE, dar și pe fondul situației din Iran și Siria.

În plus, Putin, diplomat, i-a mulțumit lui Merkel pentru relațiile excelente din domeniul umanitar și cultural, punând accent pe situația critică din bazinul Donbas – Ucraina, dar și a reținerii unui jurnalist rus, la Kiev, arestat în data de 15 mai a.c. În contextul vizitelor care au fost sau care vor urma, repoziționarea Rusiei, într-o poziție de mediator, pe mai multe planuri, Siria sau Ucraina, este mai mult decât evidentă.

În acest context, se poate observa o ”îndulcire” a tonului dur impus de Putin în ultima vreme, situație care poate fi tradusă și prin amplificarea crizei economice din Rusia, pe fondul ebargoului impus de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că liderul rus și-ar dori o relaxare a relațiilor cu EU, mai ales că relațiile dintre aceasta entitate și USA s-au deteriorat mult în ultima perioadă.

Fără a intra în amănunte de gepolitică, este clar că Rusia își dorește să își recapete rolul de mediator, pe unele segmente de politică internațională unde deține expertiză foarte mare. Întâlnirea dintre Merkel și Putin vine la scurt timp după ce președintele sirian Bashar al-Assad a vizitat Rusia și a discutat cu Putin. Este evident, că președintele rus are ce oferi în momentul de față puterilor europene, tot mai interesate în relansarea relațiilor economice și politice cu ”Marele Urs”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *