Partidul naționalist Fatherland a considerat activitățile BORu drept o „amenințare la adresa securității statului estonian”.

Estonia cere interzicerea Bisericii Ortodoxe a Patriarhiei Moscovei

Estonia cere interzicerea Bisericii Ortodoxe a Patriarhiei Moscovei

Asociația naționalistă a partidului Patria a cerut autorităților estoniene să oprească activitățile filialei estoniene a Bisericii Ortodoxe Ruse din țară. Potrivit conducerii partidului, ierarhia bisericească justifică acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, relatează rus.postimees.ee la 3 octombrie 2022.

Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei este o extensie a Bisericii mamă din Rusia, unul dintre scopurile căreia este de a răspândi putinismul și de a populariza „Lumea Rusă” în Estonia. Această Biserică este o amenințare la adresa securității statului estonian și a societății într-un sens mai larg„, a declarat Fatherland într-un comunicat.

Asociația naționaliștilor a propus excluderea Bisericii Ortodoxe Estoniene autonome din registrul de stat, naționalizarea bunurilor sale mobile și imobile și atribuirea lor Bisericii Ortodoxe Apostolice Estoniene, înființată în 1996 de Patriarhul de Constantinopol. Politicienii au cerut, de asemenea, revocarea permiselor de ședere ale Mitropolitului Eugen de Tallinn și ale acelor clerici ai BORu cu cetățenie rusă care justifică operațiunea militară din Ucraina, precum și expulzarea lor din țară.

Ne așteptăm ca ministrul de interne Lauri Läänemets să acționeze rapid și decisiv, nu cu o altă analiză și critică de lungă durată„, a declarat partidul într-un comunicat.

Potrivit lui Andrei Shishkov, cercetător la Facultatea de Teologie și Studii Religioase de la Universitatea din Tartu, „o interdicție forțată a activităților Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei ar putea provoca daune ireparabile„.

Nici trecerea la statutul de ilegalitate, nici utopia, în condițiile actuale, de aderare la Biserica Ortodoxă Apostolică Estoniană, nici obligativitatea, venind din independența de stat nu vor rezolva problema actuală„, a comentat Șișkov inițiativa partidului. Potrivit expertului, autocefalia voluntară ar fi o soluție acceptabilă în situația actuală.

Sursa: https://rus.postimees.ee/7618386/chleny-otechestva-v-estonii-nuzhno-prekratit-deyatelnost-pravoslavnoy-cerkvi-moskovskogo-patriarhata