Selectați pagina

„Eşti blând şi paşnic, parcă ai fi cneazul Daniel”

„Eşti blând şi paşnic, parcă ai fi cneazul Daniel”

Sfântul dreptcredinciosul cneaz Daniel al Moscovei, a căreia trecere din viaţa pământească, spre cea cerească, se pomeneşte pe 4/17 martie, a fost al patrulea fiu al cneazului Alexandr Nevski şi s-a născut în anul 1261, în oraşul Vladimir.  „Pentru a înţelege mai bine sensul vieţii creştine a cneazului Daniel, trebuie să luăm aminte la cuvintele minunate ale cuviosului Efrem Sirul:Cine slujeşte aproapelui cu smerenie, acela se va proslăvi”. Cred că aceste cuvinte ar putea caracteriza pe deplin întreaga viaţă a sfântului cneaz Daniel.”

„Eşti blând şi paşnic, parcă ai fi cneazul Daniel”

„Eşti blând şi paşnic, parcă ai fi cneazul Daniel”

Dacă citim cu atenţie istoria vieţii sale, îl vedem pe cneazului Daniel ca un om credincios şi smerit. Fiind mezinul marelui cneaz Alexandru Nevski, a primit drept moştenire cel mai mic şi mai neînsemnat cnezat – cel al Moscovei,  deoarece Moscova pe atunci nu era ceea ce vedem astăzi, era un ţinut aproape neînsemnat. În acele timpuri, se duceau lupte crâncene pentru cucerire de noi teritorii, iar cnezatele mai puternice – în cârdăşie cu tătarii, care erau de temut, pentru fărădelegile ce le făceau prin diferite lupte – încercau cu orice preţ să destrungă cnezatele mai mici.

Într-o astfel de împrejurare se afla şi micul cnezat a lui Daniel, căci cneazul din Reazan, Constantin Romanovici, în anul 1300 a elaborat un plan de distrungere a cnezatului Moscova, cu ajutorul cruzilor şi păgânilor tătari. Aflând aceasta, smeritul, credinciosul şi evlaviosul cneaz Daniel a înţeles că, nu doar asupra sa personal, ci deasupra întregului popor din Moscova, planează un pericol îngrozitor, pe care trebuie să-l înlăture. Atunci, cneazul Daniel, împreună cu oştenii săi, a aplicat o lovitură de prevenire şi a distrus totalmente armata tătară. Nu atât prin isteţimea sa şi vitejea a oştirii sale, care era mică, ci ajutat de Dumnezeu, a salvat de asupreala păgână poporul din Moscova.Dumnezeu ajută în lupte, când prin acea luptă se urmăreşte apărarea poporului, a credinţei şi a pământurilor strămoşeşti. Or, cneazul Daniel nu a atăcat nici o dată, ci s-a apărat.

De menţionat este că, pe parcursul a 30 de ani de guvernare, cneazul Daniel a participat la lupte numai o singură dată. De aceea şi a fost respectat de toţi, pentru blândeţe, smerenie şi pace. Iar în timpul ocupaţiei mongole şi a războaielor pentru ocuparea teritoriilor, dintre prinţii ruşi, Daniel a creat pace la Moscova fără vărsare de sânge. De aceea şi se ajunsese la o vorbă proverbială: „Eşti blând şi paşnic, parcă ai fi cneazul Daniel”.

Nu a căutat nici o dată să îngenuncheze pe cineva sau să repească ceva, iar pentru această smerenie Dumnezeu a rânduit ca în chip paşnic, micul cnezat al Moscovei, prin alipire cu alte cnezate, care căutau să se unească cu Moscova, a ajuns un cnezat mare şi puternic, ce a dus mai apoi, la formarea şi dezvoltarea  statului unitar puternic Rusia.

Biserica îl cinsteşte ca sfânt nu doar pentru felul cum şi-a condus poporul, ci şi pentru mărinimia şi dragostea sa arătată faţă de Dumnezeu, prin construirea de sfinte locaşuri. Astfel, cneazul Daniel este socotit primul întemeitor de mănăstiri din Moscova, printre care menţionăm mănăstirea închinată Botezului Domnului şi a Sfântului Daniel.

Ducând o astfel de viaţă plăcută lui Dumnezeu, de conducător şi om credincios, crescându-şi şi educând-şi împreună cu soţia sa Maria, cei şase copii ai săi: Iurie, Alexandru, Boris, Afanasie, Fiodor şi Ioan, se hotărâ să treacă din viaţa aceasta îmbrăcând haina monahală. În care a şi trecut la cele veşnice la vârsta de doar 42 de ani în ziua 4/17 martie.
Aflarea sfintelor moaşte ale binecredinciosului cneaz  Daniel al Moscovei este prăznuită pe data de 30 august( calendar bisericesc, iulian)
/12 septembrie (calendar lumesc).

 

Sfântul Daniel a devenit un conducător foarte popular, respectat pentru smerenia sa, evlavia sa şi facerea de pace. A putut să ţină Moscova în pace de-a lungul celor treizeci de ani de domnie, în pofida dominaţiei mongole şi a altor împrejurări foarte dificile – toate acestea fără vărsare de sânge. In anul 1296, Sfântul Daniel a devenit primul Mare Prinţ al întregii Rusii. Acesta a reprezentat începutul unificării ţinuturilor ruseşti în jurul viitoarei capitale a Moscovei şi a Marelui ei Prinţ.

Primele două mănăstiri ale Moscovei au fost întemeiate de către Sfântul Daniel, inclusiv Mănăstirea Danilov unde a asumat jurămintele monahale puţin înainte de moartea sa, întâmplată în 1303. La cererea sa, a fost îngropat în această mănăstire. Cu mai bine de 200 de ani după moartea sa, a apărut de mai multe ori unor oameni diferiţi, au început să aibă loc minuni la mormântul său şi trupul lui a fost aflat neputrezit. Canonizarea sa a avut loc în data de 30 august 1652.

Să-l rugăm dar, pe sfântul cuviosul şi dreptcredinciosul cneaz Daniel, care a arătat atâtea chipuri de vieţuire creştinească, să ne intărească duhovniceşte ca să ne ostenim şi noi pentru dobândirea Împărăţiei Cereşti, spre care, el a tins întreaga sa viaţă, făcându-se tuturor, şi conducătorilor, şi supuşilor, şi călugărilor, şi mirenilor, şi celor asupriţi, şi celor liberi, şi celor îndestulaţi, şi celor amărâţi, pildă de urmat pe cărarea mântuirii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

40 Comentarii

 1. Anonim

  Doamne ajuta lui Costică amin să vina acasă cât mai repede amin

  Răspuns
 2. Anonim

  DOAMNE AJUTANE AMIN AMIN AMIN

  Răspuns
 3. Anonim

  Doamne Ajută
  Amin

  Răspuns
 4. Anonim

  Doamne Ajută la toată lumea, Amin

  Răspuns
 5. Anonim

  Amin

  Răspuns
 6. Anonim

  Amin

  Răspuns
 7. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 8. Anonim
 9. Anonim

  Doamne ajută Amin

  Răspuns
 10. Anonim

  Doamne ajuta 🙏❤️

  Răspuns
 11. Anonim
 12. Anonim

  Doamne ajută-ne tuturor Amin

  Răspuns
 13. Anonim

  Amin !

  Răspuns
 14. Anonim

  doamne milueștene

  Răspuns
 15. Anonim

  Amin

  Răspuns
 16. Anonim

  Amin

  Răspuns
 17. Anonim

  Amen

  Răspuns
 18. Anonim

  La fel ca asta?!😎🤣

  Răspuns
 19. Anonim

  Doamne ajută amin slăvit să fie numele Domnului nostru Iisus Hristos 🙏

  Răspuns
 20. Anonim
 21. Anonim
 22. Anonim

  Amin

  Răspuns
 23. Anonim

  Amin

  Răspuns
 24. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 25. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 26. Anonim

  Amin🙏🙏🙏

  Răspuns
 27. Anonim

  Amin🙏🙏🙏

  Răspuns
 28. Anonim

  Doamne ajută amin!

  Răspuns
 29. Anonim

  Doamne ajută amin!

  Răspuns
 30. Anonim
 31. Anonim
 32. Anonim
 33. Anonim

  Doamne ajuta Amin 🙏 ♥

  Răspuns
 34. Anonim

  Doamne ajuta Amin 🙏 ♥

  Răspuns
 35. Anonim

  Doamne ajută tuturor Amin

  Răspuns
 36. Anonim

  Doamne ajută. Amin

  Răspuns
 37. Anonim

  Doamne ajută. Amin

  Răspuns
 38. Anonim

  Vasile Murg
  Amin doamne ajuta.

  Răspuns
 39. Anonim
 40. Anonim

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке