Selectați pagina

Ereziarhul Bartolomeu ar putea fi înlăturat printr-un Sinod pan-Ortodox, convocat de ceilalţi patriarhi

Ereziarhul Bartolomeu ar putea fi înlăturat printr-un Sinod pan-Ortodox, convocat de ceilalţi patriarhi

Posibilitatea convocării unui consiliu pan-ortodox fără participarea Patriarhului Bartolomeu de Constantinopol nu poate fi exclusă, spune Episcopul Qais (Sadiq) din Erzurum, vicarul patriarhului Ioan al XIV-lea al Antiohiei și al întregului Orient.

Mai mult, există posibilitatea ca el să poată fi înlăturat dacă criza din Ucraina nu poate fi rezolvată pașnic, a declarat el pentru RIA-Novosti.

Ep. Qais a vorbit cu reprezentantul(?) Rusiei în timp ce la Moscova a avut loc o conferință internațională dedicată protecției drepturilor credincioșilor din Ucraina. În discursul său, el a cerut națiunilor lumii să impună sancțiuni asupra Ucrainei dacă violența împotriva Bisericii canonice nu încetează și dacă nu există progrese în ceea ce privește returnarea bisericilor confiscate ilegal.

“Recunosc în mod onorabil Patriarhul de Constantinopol, dar astăzi problema este că Patriarhul de Constantinopol face o greșeală. Dacă toate bisericile ortodoxe adună un consiliu fără el și decid să desființeze primatul Constantinopolului, acest lucru este posibil “, a spus ierarhul antiohian.

După cum a explicat, de obicei, atunci când dorința de a se aduna în consiliu apare în lumea ortodoxă, atunci “fiecare Biserică în sine determină și ajunge la un acord asupra problemei” și apoi “trimite o cerere Patriarhului de Constantinopol” pentru a convoca consiliul .

“Cu toate acestea, aceasta nu este o regulă generală, imuabilă”, a adăugat Harul. “Există o altă posibilitate: Orice Biserică Ortodoxă are dreptul de a ajunge la un acord cu celelalte Biserici și de a convoca un consiliu”, a explicat el.

În timp ce toate acestea rămân o posibilitate, Biserica Antiohiană speră că situația poate fi rezolvată în mod pașnic, fără astfel de soluții radicale, a subliniat vicarul patriarhal. Cu toate acestea, Patr. Bartolomeu a respins deja în mod explicit cerwrwa Patr. Ioan de a convoca un sinod pan-ortodox pentru a rezolva criza ucraineană.

“Pentru ca Patriarhul Constantinopolului să-și reexamineze decizia, astfel încât criza bisericească din Ucraina să fie rezolvată în mod pașnic, astfel încât schismaticii să se întoarcă la Biserica canonică”, a spus Ep. Qais.

Într-un interviu cu departamentul de educație sinodală al Bisericii ucrainene la sfârșitul anului 2016, Ep. Qais a menționat că Biserica Antiohiană susține biserica ucraineană canonică și se roagă ca Filaret Denisenko să-și vină în minte.

Și vorbind despre primatul canonic, Părintele Mitropolit Onufrie al Kievului și a toată Ucraina, Ep. Qais a spus: “Mitropolitul Onufrie este un om simplu, dar profund. Există o expresie faimoasă: “înger pământesc și om ceresc” – acesta este Vladica Onufrie. Nu mai pot adăuga nimic. ”

Sursa: http://orthochristian.com/121559.html

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке