Athanasius Zoitakis, specialist în istoria Bisericii și istoria Greciei, se pronunță pentru o evaluare sinodală a noii eclesiologii a Patriarhiei Constantinopolului.

pseudo patriarhul bartolomeu

Erezia papismului de la Fanar trebuie condamnată în mod sinodal

Învățătura Patriarhiei de la Constantinopol despre primatul său absolut sau erezia papismului necesită o evaluare sinodală din partea Bisericilor Ortodoxe, a spus într-un comentariu pentru RIA Novosti specialistul în istoria Bisericii și istoria Greciei, unul dintre fondatorii editurii „Sfântul Munte” Athanasius Zoitakis.

El a menționat că denaturarea eclesiologiei (doctrina despre Biserică) de către Patriarhia Constantinopolului nu a fost încă formulată clar și aprobată de Fanar, dar așa cum subliniază mulți teologi, acest lucru figurează deja în unele documente și în declarațiile reprezentanților săi. Și în primul rând, acest lucru se manifestă în revendicarea Constantinopolului a drepturilor nelimitate și a întâietății în lumea ortodoxă în detrimentul sobornicității, ceea ce s-a manifestat recent în mod desocebit, inclusiv în Ucraina.

Potrivit lui Zoitakis, acțiunile Fanarului necesită o evaluare din partea Ortodoxiei ecumenice – toate Bisericile Ortodoxe Autocefale. „Pentru moment nu există o condamnare a doctrinei primatului absolut al Patriarhiei Constantinopolului din partea Bisericilor Autocefale”, a spus istoricul. „Mai mult, chiar și cei care nu sunt de acord cu acțiunile Fanarului în Ucraina, continuă să fie în comuniunea euharistică cu el, singura excepție fiind Biserica Rusă”.

Zoitakis consideră că acesta este unul dintre motivele pentru care acțiunile anticanonice ale Patriarhului Bartolomeu în Ucraina nu au întâmpinat încă nicio respingere unită și condamnare publică pe Sfântul Munte Athos. El a menționat că unii teologi apropiați de Patriarhul Bartolomeu acordă deja tuturor acestor evenimente un „conținut dogmatic”, susținând că „la fel cum Dumnezeu Tatăl este principalul în Sfânta Treime, Patriarhul Ecumenic este principalul în Biserica Ortodoxă”.

Prin urmare, este necesară o evaluare sinodală a acestei poziții a Fanarului. „Biserica Ecumenică, încă Ortodoxă, nu a pronunțat o condamnare sobornicească. Ereticii, după cum știm, au fost recunoscuți ca atare după ce au fost condamnați la Sinoadele Ecumenice”, a spus istoricul. „Da, învățătura este deja eretică, dar este necesar faptul condamnării sinodale. Până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat, așa că aici este nevoie de o lucrare comună”.

Amintim că anterior presa a relatat precum că un preot și teolog grec consideră că acțiunile Patriarhului Bartolomeu în Ucraina au încălcat „rânduiala și Tradiția Bisericii”.

Sursa: https://ria.ru/20210330/konstantinopol-1603455588.html