Slujitorii  cultului ucrainean greco-catolic și funcționarii administrației din Ternopil cred că trebuie reziliat contractul cu BOUkr privind Lavra de la Poceaev pentru că aceasta ar aparține greco-catolicilor.

Ereticii Greco-Catolici ucraineni cer “înapoi” Lavra de la Poceaev

Ereticii Greco-Catolici ucraineni cer “înapoi” Lavra de la Poceaev

În ziua de 2 februarie 2023, slujitorii greco-catolici bazilieni au transmis președintelui consiliului regional din Ternopil scrisoarea conducătorului uniaților cu cererea de a „întoarce” Lavra de la Poceaev cultului Ucrainean Greco-Catolic. Despre aceasta s-a relatat pe pagina de Facebook a provinciei Preasfântului Mântuitor al slujitorilor bazilieni din Ucraina.

În comunicat se afirmă că monahii mănăstirii au acceptat de bunăvoie unitatea cu Roma, iar din 1712 până în 1831 sfîntul lăcaș a aparținut cultului uniat Greco-Catolic și a fost transferat la ortodocși cu forța.

Bazilienii i-au transmis președintelui consiliului regional o scrisoare din partea conducătorului cultului Greco Catolic Ucrainean prin care cere ca Lavra să fie restituită proprietarilor de drept.

„Poporul ucrainean și bisericile din Ucraina trebuie să caute ceea ce ne unește, și nu ceea ce ne desparte, căutând triumful adevărului. Ar fi oportun să fie reziliat contractul de închiriere a rezervației cu actualul chiriaș, încheiat pentru perioada până în anul 2054, și să fie restituite clădirile lăcașului de cult proprietarilor de drept, cei care au ridicat zidurile și au dat impulsul principal al dezvoltării mănăstirii”, declară cultul Ucrainean Greco-Catolic.

Reamintim că președintele administrației regionale de stat din Ternopil a promis că va iniția transferul Lavrei de la Poceaev în subordinea așa numitei BOaU (structura schismatică).

Anterior presa a informat că schismaticii și greco-catolicii ucraineni se ceartă între ei cine trebuie să devină stăpân pe Lavra de la Poceaev.