Selectați pagina

Elevii din clasele primare nu vor mai primi note la scoala. Ce mai prevede noul Cod al Educatiei

Elevii din clasele primare nu vor mai primi note la scoala. Ce mai prevede noul Cod al Educatiei

Elevii din clasele primare nu vor mai primi note la scoala, iar studiile liceale vor fi obligatorii. Acestea sunt doar cateva dintre elementele noi incluse in noul Cod al Educatiei, care a fost propus pentru dezbateri publice.
Picii din clasele primare, nu vor mai primi note la scoala. Ei vor fi notati cu inimioare, albinute, furnicute si alte simboluri.

Liliana NICOLAESCU-ONOFREI, VICEMINISTRUL EDUCATIEI: “Aceasta initiativa, evaluarea prin descriptori, vine pentru ca oricat nu am incerca sa spunem ce inseamna nota 10 sau nota 9, aceste lucruri nu ne spun foarte multe. Este vorba de descriptori care vor descrie foarte clar comportamnetul copiilor, abilitatile lor.”

Cu toate ca nu le place sa primeasca doi la scoala si uneori le este frica sa nu fie notati cu note mici, micutii nu sustin noua initiativa. Parintii sunt interesati insa de alte metode de notare.
Deasemenea in urma modificarii Codului Educatiei, vor fi instituite structuri noi, care vor evalua calitatea studiilor, ceea ce va scadea din autonomia institutiei, spun conducatorii acestora.
O alta noutate este ca ministerul vrea sa oblige elevii sa invete pana la 18 ani si sa nu abandoneze scoala dupa 9 clase.

Maia SANDU, MINISTRUL EDUCATIEI: ”13% procente din tineri parasesc sistemul educational dupa gimnaziul, ori eu nu cred ca un tinar poate fi competitiv pe piata muncii avind doar studii gimnaziale.”

Codul Educatiei vine cu schimbari nu doar  pentru elevi, dar si pentru profesori. Se propune ca acestia sa nu poata avea ore suplimentare la calsele la care deja predau. Firesc, asta nu-i bucura deloc pe dascali.

Antonina SOLONARI, PROFESOR FIZICA: “Poate copilul a absentat si nu cunoaste tema. De ce sa nu vina la profesor sa-i explice. Nu totul se plateste si nu totul se cumpara. Sunt corupti altii.”

Aici ministerul mai vine si cu o alta recomandare.

Maia SANDU, MINISTRUL EDUCATIEI: “Perceperea platilor neformale se va face de catre consiliul de administratie si nu de catre institutia de invatamint.”

Pentru excluderea numirii pe viata a directorilor de scoli si respectiv a rectorilor, Codul Educatiei prevede ca acestia sa fie numiti pe o perioada de cinci ani si sa aiba nu mai mult de doua termene. Directorii de licee nu prea sunt de acord.

Natalia TIMOFEI, DIRECTOR LICEUL: “Daca este un manager care activeaza de mai multi ani si este un liceu care are rezultate frumoase, atunci cred ca, nu este necesar sa schimbam acesti directori de institutiii. O experienta buna trebuie folosita la maxim.”

Despre necesitatea elaborarii unui nou Cod al Educatiei se discuta de mai mult timp. Astazi documentul a fost propus pentru dezbateri publice, insa nu stie cand va fi aprobat de Parlament.

[youtube]http://youtu.be/BoUSedOm_xo[/youtube]

Sursa: protv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *