somn-telefonConform  unui nou studiu, răspunderea la un apel telefonic în timp ce tensiunea arterială vă este măsurată, poate duce la valori mai mari ale acesteia.

O cercetare prezentată la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Hipetensiune arată că tensiunea sistolică creşte atunci când o persoană primeşte apeluri telefonice.

  • Un apel telefonic creşte tensiunea arterială

Studiul a inclus 94 de persoane cu hipertensiune uşoară până la moderată, cu o vârstă medie de 53 de ani. Participanţii au fost întrebaţi despre obiceiurile lor la telefonul mobil (câte apeluri au dat sau au primit într-o zi, dacă vorbeau la telefon în timp ce li se lua tensiunea, cât de des au închis telefonul etc.) De asemenea, au fost realizate două runde a câte şase măsurări de tensiune.

În timpul uneia dintre runde, persoanele au fost sunate de trei ori de câte un număr “necunoscut” (cei care sunau erau chiar cercetătorii studiului), în timp ce li se lua tensiunea arterială. În altă rundă a măsurării, nu mai primeau nici un apel telefonic.

Cercetătorii au descoperit că tensiunea sistolică a crescut atunci când participanţii au fost sunaţi în timpul măsurării acesteia, deşi tensiunea arterială diastolică nu a fost afectată. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că persoanele care au recunoscut că utilizează foarte des telefoanele mobile (persoanele care au sunat sau care au primit mai mult de 30 de apeluri într-o zi) au fost mai puţin afectate decât persoanele ce au utilizat telefoanele mai rar.

  • Cum afectează telefoanele, somnul?

Tensiunea arterială nu este singura ce poate fi afectată de un apel telefonic la care răspundem. Şi somnul poate fi afectat.

Majoritatea persoanelor care deţin un iPhone,  utilizează acest tip de telefon  la fel ca şi  ceasul lor cu alarmă. Astfel, le este  foarte simplu să îşi verifice e-mailul, pentru ultima dată, înainte de a adormi şi e greu să se simtă deconectaţi de la reţelele de muncă şi de la cele sociale.

Un cetăţean american povesteşte că, în urmă cu mai mulţi ani, şefa sa a ajuns la epuizare după ce a stat până la ore târzii din noapte, ca să recupereze anumite lucruri cu privire la munca sa.

În drum spre casă, a căzut şi s-a lovit la cap, alegându-se cu cinci copci la cap. De atunci, ea a devenit un aşa-zis “evanghelist al somnului”. Americanul spune că acum, ea îşi lasă telefonul la încărcat în altă cameră atunci când se duce la culcare şi îşi încurajează prietenii să facă la fel.

“Ca şi cadou de Crăciun, le-am trimis tuturor prietenilor mei un ceas cu alarmă Barn Pottery, astfel încât să nu mai folosească scuza că au nevoie de iPhone-ul lor lângă pat, pentru a-i trezi dimineaţa”, a spus ea.

  • Orice sunet al unui mesaj primit, ne perturbă somnul

Dacă telefonul vă trezeşte dimineaţa, se poate, totodată, să vă ţină treaz şi noaptea. Un studiu din 2008, finanţat de către cei care au cei mai mari factori de decizie în telefonia mobilă, a arătat că persoanele expuse radiaţiilor acestora, le-a luat mai mult timp ca să adoarmă şi au avut parte de un somn mai puţin adânc.

A fost indicat faptul că în timpul expunerii de  laborator a semnalelor wireless, la 884 MHz, componentele somnului considerate cele mai importante pentru recuperarea zilnică, precum lacrimile, sunt afectate în mod negativ“, a concluzionat studiul.

Acesta este doar un simptom fizic al adormirii lângă telefonul mobil dar expunerea fictivă (pentru studiu) la un alt telefon fără radiaţii, nu a reuşit să producă acelaşi efect.

Orice verificare a e-mailurilor la orice oră din zi sau din noapte sau orice sunet al unui mesaj primit, ne perturbă somnul. Un sfert dintre tineri se simt ca şi cum ar trebui să fie disponibili non-stop la telefon, potrivit unui studiu suedez privind legătura dintre utilizarea masivă a telefoanelor mobile şi problemele privind somnul, stresul şi depresia.

Majoritatea dintre noi alegem să nu avem limite la disponibilitatea noastră în timpul nopţii.

Potrivit unui sondaj realizat în 2012, aproximativ trei sferturi dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani, adorm cu telefoanele deschise lângă ei. Numărul acestor persoane scade odată cu înaintarea în vârstă, dar numai cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult au tendinţa de a-şi lăsa telefoanele mobile în altă cameră.

Traducere şi editare: Raluca Florescu