educatie-acasaUnii părinți cred că nu pot face homeschooling pentru că copilul/copiii lor nu vor asculta de ei atunci cînd este timpul de a face “școală”. Dar dacă vedem educația la domiciliu ca o parte separată a vieții noastre, ca un eveniment la care mergem sau pe care îl frecventăm, atunci îmbrăcăm roluri diferite care necesită tehnici de disciplină diferite pentru a face față comportamentului lor. Dar educația la domiciliu este o problemă a educatiei părintești – modul în care abordăm aceste lucruri în alte părți ale vieții noastre vor fi eficiente și în privinta educatiei academice.

Ca părinte,

Știm unicitatea fiecăruia dintre copiii noștri, le știm punctele forte și punctele slabe ale acestora. Știm ce îi încurajează, îi motivează, sau îi încîntă. Trebuie să luam această informație și în alegerile pe care le facem pentru educația la domiciliu. Vrem ca copiii noștri să răspundă la oameni și situații într-un mod care să reflecte valorile familiei noastre. Trebuie să ne așteptam la aceeași calitate în răspunsuri în toate domeniile vieții – inclusiv citire, scriere și matematică! Trebuie să avem aceleași așteptări și răspunsuri la comportamentul copiilor noștri atunci cînd se joacă, cînd sînt în vizită sau studiază.

Acest lucru înseamnă că trebuie să-i învățăm și să corectăm aceleași valori, indiferent de ceea ce facem: fie curățenia în dormitoare și băi, fie ne jucăm un joc, fie în vizitarea prietenilor, sau în învățarea despre vulcani, inventii sau algebră. Valori, cum ar fi ascultare, respect, ordine, punctualitate și sîrguință sînt ceea ce vrem să vedem în copiii noștri, indiferent de ceea ce fac. Noi trebuie să-i învățăm aceste valori, trebuie să așteptăm ca ei să ne asculte, sa-i corectăm atunci cînd nu o fac și să-i încurajăm atunci cînd o fac. Nu contează în ce aspect al vieții lor, sau ceea ce fac ei, aceste valori sînt aceleași.

Deoarece comportamentul este bazat pe caracterul lor, felul cum se comportă atunci cînd trebuie să-și faca temele, același comportament îl vom vedea în alte domenii ale vieții lor. Adică,

∙ Nu ne putem aștepta de la un copil care este dezordonat în dormitorul lui, ca el să fie ordonat în munca lui pentru școală. Trebuie să-l învățăm ordine în viața lui.
∙ Nu ne putem aștepta de la un copil care este mereu în întîrziere atunci cînd vrem să mergem undeva, ca el sa fie gata pentru instruire. Trebuie să-l învățăm punctualitate.
∙ Nu ne putem aștepta de la un copil care refuză să asculte atunci cînd i se cere să facă o treabă în casă, ca el să urmeze instrucțiunile atunci cînd are de făcut un proiect. Trebuie să-l învățăm ascultare, dorința de a asculta instrucțiunile.

Instrumentele pe care le avem pentru a-i ajuta pe copii să crească și să se maturizeze în viață sînt aceleași, indiferent dacă studiază sau dacă sînt afară la o joacă cu prietenii.

Educația la domiciliu pur și simplu ne oferă mai mult timp împreună, mai multe oportunități de a fi cu copiii noștri atunci cînd fac alegerile lor și prin urmare mai multe oportunități de a-i învăța, de a-i instrui și de a-i ajuta în a face alegerea potrivită. Atunci cînd separăm homeschooling-ul de educatia pe care trebuie să le-o dăm ca părinti, noi doar complicăm procesul. Astfel, vom fi mult mai eficienti atunci cînd le predăm o materie dacă avem un singur standard, indiferent de ceea ce facem.

Sursa: Enjoying homeschooling’s Weblog