În data de 13-14 noiembrie, în Institutul papal vestic, cu sprijinul Ambasadei Georgieie din Vatican, a avut loc o conferinţă, dedicată aniversării a 100 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Georgiene, relatează la 16 noiembrie sazogadoeba.ge

Conferinţa a fost deschisă de secretarul Consiliului Papal pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Episcopul Brayan Farell, şi de arhiereul georgian pentru parohiile din Anglia şi Irlanda, arhiepiscopul de Dmanisi şi Agarak-Tashir Zenon (Iaradzhuli).

Alegerea acestui arhiepiscop ortodox pentru a participa la această conferinţă, nu a fost deloc întîmplătoare. În anii 1996 – 1997 acesta şi-a făcut studiile la Institutul Papal vestic.

De asemenea trebuie remarcat faptul că această instituţie este „în grija pastorală” a ortinului catolic iezuit, iar unul din cei mai faimos absolvent al său este patriarhul Constantinopolului Bartolomeu.

Timp de două zile cît a durat conferinţa, au participat reprezentanţi diplomatici acreditaţi de papăm precum şi oameni de ştiinţă georgieni, persoanel publice şi studenţi, iar prezentările au fost făcute de reprezentanţi ai unor universităţi din mai multe ţări.

Înainte de conferinţa, a avut loc o molitfă, iar pe 14 noiembrie participanţii de la conferinţă l-au salutat pe Papa, la audienţa generală din Piaţa Sfîntului Petru.