Selectați pagina

Ecumenismul nu e de la Duhul Sfânt, ci de la duhul necurat

Ecumenismul nu e de la Duhul Sfânt, ci de la duhul necurat

Prof. Dimitrios Ţelenghidis:

În cele ce urmează, voi face o mărturisire personală. Decenii întregi am fost apropiat Părintelui Efrem Katunakiotul, cel renumit pentru duhul şi trăirea sa. La fel de cunoscut este şi faptul că avea un „televizor duhovnicesc” [e vorba de harisma străvederii –n.n]. Cât despre mine, de multe ori am mers la el cu intenţia de a-i pune anumite întrebări specifice, într-o anumită ordine şi formulate în propriile mele cuvinte. Când îl vizitam, mai înainte de a-i adresa întrebările pregătite de mine, el îmi dădea răspunsurile, în aceeaşi ordine şi folosind propriile mele cuvinte. Menţionez acest fapt, pentru că l-am trăit personal; nu este un fenomen nemaivăzut, fiind experimentat şi de mulţi alţii.

O dată, pe când eram tânăr profesor la facultatea de teologie, în urmă cu 30 de ani, i-am spus Părintelui următoarele: Pentru că în facultatea noastră de teologie de la Tesalonic înflorea duhul ecumenismului, eram agasat de anumite întrebări şi probleme, văzând cum ecumenismul era predat de profesori respectabili. Normal, atât conştiinţa mea, cât şi cunoaşterea avută îmi provocau o reacţie de împotrivire împotriva lui; cu toate acestea, îmi doream să am, dincolo de stadiul ştiinţific, şi o încredinţare în duh pentru poziţia mea. Procedasem astfel şi în multe alte chestiuni.

Deci, l-am întrebat pe Părintele ce mă ardea: dacă poate să-mi spună ce fel de lucru este ecumenismul.

Mi-a răspuns deschis şi clar:

 «Această întrebare, copilul meu, mi-a mai pus-o şi altcineva, înaintea ta. Eu stau pe aceste stânci de 40 de ani…am şi uitat cum se vorbeşte limba greacă. Deci nu m-a preocupat chestiunea asta. Fiindcă eram nevoit să dau un răspuns despre ceva ce nu ştiam nimic, m-am retras în chilie şi m-am rugat lui Hristos să îmi spună ce este acest ecumenism. Am primit răspuns de la El că ecumenismul are un duh de răutate şi este stăpânit de duhurile necurate».

Deci l-am întrebat cum se poate verifica asta. Mi-a răspuns:

«După rugăciune, chilia s-a umplut cu o duhoare de nesuportat, iar sufletul meu îl simţeam asfixiat; duhovniceşte, simţeam că nu pot respira».

L-am întrebat pe Părintele dacă felul în care a primit înştiinţare a fost deosebit, sau dacă Hristos i-a răspuns ca şi în alte dăţi. Părintele m-a asigurat că

«în toate cazurile care au de-a face cu vrăjitoria şi duhurile necurate, aceasta este starea pe care Hristos mi-o dă să o simt. Uneori îmi răspunde prin cuvânt, însă acum mi-a răspuns astfel şi am certitudinea absolută că ecumenismul nu e de la Duhul Sfânt, ci de la duhul necurat».

Ce v-am relatat acum poate părea în ochii unora doar o sumă de impresii. Dar vreau să vă spun că sunt copleşit de bucurie, pentru că cuvintele pe care Bătrânul mi le-a împărtăşit personal, le-am auzit înregistrate de către ucenicii săi, care le-au publicat în volumul închinat persoanei şi spiritualităţii Părintelui Efrem. Aşadar, sunt atestate şi acolo; şi mai pot fi verificate şi prin alte mărturii ale unor teologi demni de încredere, care le-au auzit personal de la Bătrânul.

Nu am spus nimic public despre asta, până acum; însă lucrurile au luat o asemenea turnură, că sunt obligat să dau mărturie. Desigur, [descoperirea făcută Bătrânului Efrem –n.n.]  jucat un rol decisiv în poziţia mea faţă de ecumenism. Ca profesor, ca om de ştiinţă, sunt obligat să examinez fiecare caz conform criteriilor ştiinţifice şi să-mi argumentez ştiinţific punctul de vedere — ceea ce şi fac la cursurile mele, pas cu pas. Totuşi, consider că este importantă această mărturie, deoarece a fost dată, prin harismă, de către un om care nu cunoştea nimic despre acest subiect. Nici nu citise, nici nu auzise despre ecumenism, şi a dat mărturie direct din experienţa sa duhovnicească. Cred că aici, lucrurile vorbesc de la sine.

Extras din cartea Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe — un sinod lipsit de sinodalitate şi ortodoxie, 80 pag., 17×24 cm, publicată de «Sinaxa Romeilor Ortodocşi Fotis Kontoglou», Trikala, martie 2016. Volumul conţine trascriptul programului de radio al Bisericii din Pireus, dialogul dintre Lykourgos Markoudis şi profesorul Dimitrios Ţelenghidis.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

  1. Anonim
  2. Anonim

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке