Ghetarii se topesc, de-acum o stie oricine. Grav este ca se topesc cu o viteza din ce in ce mai mare. Iar vina o purtam noi. Pentru ca emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera, sunt prea ridicate (cu 31% fata de anul 1750), iar temperatura planetei continua sa creasca (cu 0,6 grade in cursul secolului trecut).

Viteza cu care se topesc ghetarii reprezinta cel mai bun indicator natural al schimbarilor climatice. Studierea a 30 de ghetari, monitorizati incepand din 1980 in fiecare an, a indicat o diminuare medie a acestora cu 66 cm doar in decursul lui 2005.

In 25 de ani, ghetarii au intrat la apa cu 10,5 m, si asta fara a lua in calcul datele de anul trecut (care nu sunt inca disponibile), cand temperaturile maxime au atins valori-record. Iar dovada cea mai semnificativa a implicarii omului in schimbarile climatice rezida in faptul ca viteza de topire a ghetarilor este superioara oricaror estimari facute pana acum, crescand de 1,6 ori in ultimul deceniu si de circa 6 ori fata de anii ’80.

Citeşte şi:  Industria injecțiilor a cumpărat absolut totul, presa, rețele sociale, medici, politicieni!

Ghetarii sunt pe cale de disparitie in Alpi, in Alaska si in statul Washington, in timp ce Kilimanjaro, muntele cel mai inalt din Africa, a pierdut peste 75% din calota sa glaciara. Doar doi din cei sase ghetari venezueleni mai sunt acum vizibili si se preconizeaza ca ghetarii aflati pe teritoriul Glacier National Park din Montana se vor topi pana in anul 2070. Ghetarul din Gangotri, care alimenteaza fluviul Gange, se micsoreaza si el, incet, dar sigur, cu 5 m in fiecare an. In plus, topirea ghetarilor din afara regiunii polare va ridica nivelul marilor cu alti 5 cm.

Citeşte şi:  Cum a reflectat mass-media protestul împotriva restricțiilor de sâmbătă 20 martie: De la mistificare la minimizare

Urmatoarea era glaciara va incepe atunci cand curentii oceanici vor inceta sa mai „exporte” apa calda in regiunile polare, iar zapada nu va reusi sa se topeasca timp de mai multe veri consecutive, fapt ce va duce la formarea unor ghetari extrem de extinsi. Inaintea acestui moment, temperaturile vor da in clocot, iar omenirea va asista la o schimbare violenta a conditiilor meteo. O asemenea „infierbantare” a vremii aproape ca s-a produs in vara lui 2003, atunci cand temperaturile in Europa au atins niveluri fara precedent si chiar si in zona arctica termometrul a urcat mult deasupra mediei. Cu alte cuvinte, am fost atunci la doar un pas de producerea unui eveniment ciclonic apocaliptic, consecinta a temperaturilor ridicate, care ar fi declansat acel temut proces de schimbare climatica cu consecinte inimaginabile.

Citeşte şi:  Bine aţi venit în epoca transumanismului, a dictaturii digitale şi a desfigurării omului creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu!

Dupa descopera.ro