Răspunde protoiereul Vladimir Garciuk:

E voie să mănânci struguri până la praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului? Ce spune Biserica

E voie să mănânci struguri până la praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului? Ce spune Biserica

– Există o astfel de tradiție în popor – să nu mâncăm mere (n.r.: fructe din roada nouă) înainte de a le sfinți de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Însă ea nu este o regulă bisericească obligatorie pentru toți mirenii, nu există niciun fel de post pentru mere. Am auzit că, din păcate, cu această tradiție absolut inocentă sunt amestecate tot soiul de superstiții care nu au nicio legătură cu Biserică: chipurile, fetele necăsătorite sau femeile care și-au pierdut primul născut nu pot mânca mere până la praznicul Schimbării la Față… Vreau să vă liniștesc: toate acestea nu au nicio legătură cu realitatea.

Sub aspect istoric, această tradiție, cel mai probabil, a apărut din regula prescrisă cinului monahal și stipulată în Tipicon – de a nu mânca struguri până la sfințirea loc de sărbătoarea Schimbării la Față. Pentru monahii ce o încalcă se cuvine interdicția la mâncatul fructelor și strugurilor până la sfârșitul lunii august. Dar atenție: nu oprirea de la Sfânta Împărtășanie, nu izgonirea din mănăstire, ci doar interzicerea consumului de struguri până la sfârșitul lunii.

Sensul acestei tradiții nu este într-un post suplimentar, ci în faptul că noi Îi aducem cu recunoștință lui Dumnezeu roadele din noua recoltă pentru a fi sfințite în sfântul locaș. Abținerea de la mâncarea fructelor înainte de sfințirea lor este un fel de realizare a principiului nescris: „Întâi – lui Dumnezeu, apoi – nouă” și, de asemenea, o reamintire a faptului Cine este adevăratul Stăpân al universului.

În plus, din cele mai vechi timpuri cu Schimbarea la Față a Domnului au fost legate și alte obiceiuri – după sărbătoare creștinii își împărțeau cu generozitate recolta bolnavilor, orfanilor și celor săraci, o dădeau la rude și vecini și doar în ultimul rând gustau din ea ei înșiși. Ar fi bine să nu uităm și de aceste obiceiuri minunate. Mai ales în vremurile grele din prezent.