Selectați pagina

E oficial: Se interzice creșterea porcilor în gospodăriile din România. Document oficial cu măsurile adoptate

E oficial: Se interzice creșterea porcilor în gospodăriile din România. Document oficial cu măsurile adoptate

Un document oficial prin care autorităţile pregătesc terenul pentru interzicerea creşterii porcilor în gospodăriile populaţiei a fost făcut public astăzi de către jurnaliștii de la Agro Inteligența. Aceștia au intrat în posesia unui document prin care au fost adoptate măsuri radicale de către oficialii statului în ceea ce privește creșterea porcilor, aceste măsuri incluzând sacrificarea controlată a porcilor din gospodării și apoi interzicerea repopulării, scrie agrointel.ro

Mai exact, gospodarii care sperau ca din banii primiţi despăgubire pentru porcii sacrificaţi să îşi ia alte animale, nu vor putea face acest lucru. Măsurile adoptate fac obiectul unui document ce are statut de „nesecret”. În realitate însă, deşi elaborarea lui a avut loc pe 29 august, prevederile sale au fost ţinute sub secret şi nu au fost popularizate la nivel naţional, aşa cum ar trebuit având în vedere puternicul impact social al măsurilor. De subliniat că adoptarea acestora marchează şi schimbarea completă a strategiei abordate de medicii veterinari la solicitarea fermelor de suine care vor eliminarea porcilor crescuţi în gospodării, după cum mai suțin cei de la Agro Inteligența.

Încă de când au apărut primele focare de Pestă Porcină Africană la nivelul fermelor comerciale, în spaţiul public s-a vorbit despre o eventuală interzicere a creşterii procilor în gospodării. Argumentul suprem a fost acela că gospodarii nu respectă norme de biosecuritate însă, de la început, micii crescători au fost surprinşi să vadă rapiditatea cu care s-a operat sacrificarea porcilor din curţile lor, chiar şi fără efectuarea analizelor de laborator pentru identificarea pestei. Abia ulterior s-a dovedit că măsura nu era una „obligatorie”, iar legislaţia europeană prevede monitorizarea efectivelor din localităţile aproiate focarelor.

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *