Selectați pagina

DUPLEX, noul robot inteligent al Google, naşte polemici: Invenţia este incredibilă şi terifiantă

DUPLEX, noul robot inteligent al Google, naşte polemici: Invenţia este incredibilă şi terifiantă

Duplex este capabil de a forma apeluri telefonice, fiind luat drept o fiinţă umană. Dând crezare participanţilor, a fost demonstraţia cea mai impresionantă a conferinţei anuale Google I/O. Pe scena sediului antreprizei, la Mountain View, în California, PDG-ul gigantului american, Sundar Pichai, a prezentat Duplex, o nouă funcţionalitate a asistentului său inteligent, Google Assistant, care permite o conversaţie \\\\\\\’\\\\\\\’absolut naturală\\\\\\\’\\\\\\\’. Robotul este capabil să ceară o programare la coafor, să rezerve o masă într-un restaurant sau să verifice dacă un magazin este sau nu deschis.

Duplex este în stare să înţeleagă ”fraze complexe, fraze rapide şi remarci lungi”, a explicat Google. De fapt, demonstraţia efectuată de Sundar Pichai, a arătat că persoana care primea apelul, n-a bănuit niciun moment că vorbea cu un robot. Pentru a ajunge la un astfel de rezultat, Google a muncit şi în privinţa intonaţiilor vocii dar şi a timpilor de pauză în funcţie de circumstanţe. Asistentul, pentru a avea un aer cât mai uman, intersectează propriile fraze cu pauze şi foloseşte ticuri de limbaj plasând din când în când cîte un ”hmm, hmm”, potrivit situaţiei.

Îngrijorare

Dacă progresul tehnologic al Google a fost imediat salutat, el a suscitat, de asemenea, numeroase comentarii neliniştite de chestiune. Google va avea obligaţia să spună persoanelor apelate că stau de vorbă cu o maşinărie? Aceşti roboţi vor putea fi folosiţi în scopuri comerciale sau politice? Pe plan practic, internauţii s-au întrebat asupra ce se va întâmpla când un robot va vorbi altui robot? Şi ce se va întâmpla când dintr-o greşeală un client nu se va prezenta la întâlnirea deja programată? Cel ce a conceput produsul, Chris Messina, celebru pentru a fi inventat haştagul pe când muncea pentru Twitter, a apreciat această nouă tehnologie drept ”incredibilă şi terifiantă”.

Experimentarea, în vara aceasta în Statele Unite

Confruntat cu aceste strigăte de alarmă, Google a reacţionat imediat promiţând că asistentul său se va identifica înaintea fiecărui apel. ”Toate dispoziţiile vor fi luate pentru a asigura o totală transparenţă privind destinatarii”, a asigurat un purtător de cuvânt al grupului la BuzzFeed. Firma a amintit că Duplex nu este în prezent decât un experiment şi spune că dacă Duplex este atât de eficace încât să imite vocea umană, aceasta este fiindcă el navighează într-un ”domeniu ferm”, asupra căruia s-a antrenat îndelung pentru a se adapta la situaţii diferite. Google a mai amintit că va începe studiile la un nivel extrem de înalt în această vară, numai în Statele Unite şi doar în trei scenarii: să obţină orele de deschidere, să rezerve locuri la un coafor sau o masă la un restaurant. Deocamdată. Informează Les Echos.

Duplex este noul sistem Google de inteligentă artificială (AI) cu funcție de vorbire care stabilește întâlniri și îndeplinește alte sarcini administrative, precum un recepționer sau un asistent uman. Vocea sună destul de real – este puțin sacadată, pe fundal se disting anumite sunete și pauze, dar în cea mai mare parte are intonația cuiva ușor timorat, scrie Motherboard.

Este parțial înfiorător deoarece sună similar cu modul în care vorbim, dar mai ales pentru că am putea să nu distingem dacă vorbim cu un om sau cu un aparat.

Duplex, la fel ca multe sisteme de vorbire AI de pe piața din ziua de azi, este limitat la domenii fixe – seturi simple de întrebări la care poate răspunde cu ușurință, cum ar fi: “Cât e ceasul?” Și “Care este numele tău?”

“Duplex poate să efectueze conversații naturale numai după ce a fost instruit profund în astfel de domenii”, potrivit postării de pe Google AI Blog. “Nu poate face conversații generale”.

Punctul slab al sistemului este improvizația. Dacă îi sunt puse întrebări în afara scenariilor sociale stabilite, cu care știe să lucreze, este cel mai rapid mod de a stabili dacă vorbiți cu un robot sau cu o persoană adevărată.

“Pune o întrebare care este un nonsens sau pe marginea subiectului și algoritmul Duplex se va clătina suficient cât să dezvăluie că este un robot”, spune David Gunkel, profesor la Northern Illinois University.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.