Locuitorii din două orașe din nordul Rusiei își procură pastile de iod, folosite pentru diminuarea efectelor expunerii la radiații, după un accident produs într-un poligon militar din apropiere, scrie presa locală, citată vineri de Reuters, anunță Agerpres.

Potrivit sursei citate, incidentul s-a produs joi la centrul de teste Nionoks, care face parte din baza navală rusă de la Marea Albă, în apropiere de orașul Severodvinsk, în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).

Acest centru a fost creat în 1954 pentru teste cu rachete balistice și de croazieră cu lansare de pe mare.

Deși Ministerul rus al Apărării a declarat inițial că nu au fost eliberate substanțe chimice toxice în atmosferă și că nu s-au înregistrat creșteri ale nivelului radiațiilor, primăria din Severodvinsk a anunțat că, în jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiațiilor și condițiilor meteorologice din acest oraș au înregistrat o creștere pe termen scurt a nivelului de radiații, nivelul de radioactivitate revenind ulterior la normal.

Website-ul 29.ru afirmă că a aflat o farmacii din zonă că mulți oameni au întrebat despre pastile cu iod, prin urmare multe farmacii și-au epuizat stocurile de iod.

Ministerul rus al Apărării a oferit puține detalii despre acest accident, afirmând doar că două persoane au fost ucise și șase rănite în urma exploziei unui motor de rachetă cu propulsie lichidă.