Selectați pagina

După 11 ani de la aderarea la UE, în România domină SĂRĂCIA TOTALĂ

După 11 ani de la aderarea la UE, în România domină SĂRĂCIA TOTALĂ

Peste 70% dintre salariații români câștigă sub salariul mediu pe economie, adică sub pragul de 1.700 de lei, informează Ziarul Financiar.

Conform aceluiași studiu, doar 34.000 de angajați câștigă peste 10.000 lei pe lună, iar restul de 4 milioane primesc sub 3.000 de lei, arată sursa citată.

Circa 44% dintre angajații români au venituri de sub 1.000 de lei net pe lună (adică peste 2 milioane de salariați), iar 28% câștigă între 1.000 și 1.700 de lei net pe lună (adică peste 1,3 milioane de persoane).

Totodată, aproape un sfert (23% dintre angajați, adică 1,1 milioane de persoane) câștigă între 1.700 și 4.000 de lei net pe lună, în timp ce 5% dintre salariații români (adică circa 250.000 de oameni) câștigă peste 4.000 de lei net pe lună.

Anul trecut, numărul total de salariați din economie era de 4,75 milioane de persoane, al căror venit mediu net a fost de circa 1.700 de lei net pe lună.

Jumătate din copiii României suferă de sărăcie şi excluziune socială. Sărăcia s-a adâncit după aderarea la Uniunea Europeană.

Jumătate din copiii României suferă de sărăcie şi excluziune socială, scrie publicația The Guardian. Este o analiză devastatoare a Eurostat care concluzionează că situația tinerilor sub 18 ani a devenit dramatică din acest punct de vedere de când țara noastră a devenit membru al Uniunii Europene în 2007.

Practic orice decizie, orice reformă aplicată în acest domeniu de clasa politică de la București a eșuat. În comparație cu noi, în Bulgaria, intrată odată cu noi în UE, 60 la sută dintre copii sub 18 ani se aflau în 2007 în această situație. Acum, doar patru din zece copii se mai găsesc sub pragul sărăciei acute.

Și alte state membre ale Uninii suferă de această problemă. Este vorba de Spania, Grecia, Ungaria sau Letonia. În cazul lor doar o treime dintre copii suferă de foame.

În total, în Europa, există aproximativ 26 de milioane de copii care riscă să trăiască în sărăcie şi excluziune socială.

Pentru a încerca diminuarea acestui fenomen, în Parlamentul european a fost adoptată marți, 24 noiembrie, o rezoluție care cere statelor membre să urgenteze aplicarea de noi măsuri prin care fenomentul sărăciei infantile și cel al inegalității sociale să fie redus.

Potrivit Eurostat, prin sărăcie infantilă se înțelege imposibilitatea asigurării unui copil a unui trai minim decent.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *