Selectați pagina

Drepturile copilului sub lupa Guvernului

Drepturile copilului sub lupa Guvernului

guvernUn mecanism de alocare a plăţilor care va asigura o echitate socială şi va reduce numărul de persoane cu venituri sub minimul de existenţă ar putea fi implementat curând. În acest sens prim-ministrul Pavel Filip a discutat cu Directorul UNICEF Moldova, Nune Mangasaryan, în cadrul unei întrevederi. S-a discutat despre reuşitele şi planurile de cooperare în domeniul respectării drepturilor copiilor în Republica Moldova, precum și asigurarea condiţiilor optime pentru creşterea, educarea şi dezvoltarea acestora.

Deși, rezultatele înregistrate de către Republica Moldova în domeniu, arată că s-a reuşit o prezență de 10 ori mai mare a copiilor cu necesități speciale în instituțiile de învăţământ dedicate lor (de la 1.253 în 2010 la 10.393 în anul curent), mai sunt multe probleme de rezolvat.

Problemele ce vizează siguranţa copiilor şi respectarea drepturilor acestora sunt strâns legate de prosperitatea economică a ţării. Suntem convinşi că vom reuşi să îmbunătăţim lucrurile la acest capitol şi să asigurăm copiilor un viitor decent”, a subliniat Pavel Filip.

În cadrul discuţiilor, o atenţie deosebită s-a acordat combaterii sărăciei în rândul familiilor cu mulţi copii. În acest sens, se urmăreşte elaborarea unui mecanism de alocare a plăţilor care va asigura o echitate socială şi va reduce numărul de persoane cu venituri sub minimul de existenţă.

Ne bucură că nu doar aţi ales să prezidaţi Consiliul Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, dar şi aţi venit cu propuneri constructive de soluţionare a problemelor existente. Aceasta este o dovadă a atenţiei care se acordă copiilor şi sper că acest domeniu se va regăsi şi în continuare printre priorităţile Cabinetului de miniştri pe care-l conduceţi”, a menționat reprezentantul UNICEF în Moldova.

Oficialii s-au referit şi la problema copiilor a căror părinţi se află peste hotare. Conform unui studiu realizat de UNICEF, 4 % din copiii din Moldova au ambii părinţi plecaţi peste hotare, în timp ce aproximativ 20 % sunt educaţi de un singur părinte.

Republica Moldova a aderat la Convenția cu privire la drepturile copilului în anul 1993, iar doi ani mai târziu a fost deschis Oficiul UNICEF la Chişinău.

Sursa: today.md

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *