impotriva-drogurilorUn nou proiect de lege controversat din Norvegia prevede oferirea gratuită a unei cantități de heroină persoanelor dependente de droguri. Prin această acțiune primarii din Oslo și Bergen cred că vor putea scădea mortalitatea drept urmare a unor supradoze.

De acest gest caritabil din partea statului nu vor beneficia orice doritor, ci doar marii consumatori. Drept urmare, aceştia vor fi supravegheaţi şi asistaţi în vederea reducerii, cu timpul, a consumului. Pentru ei vor fi create câteva spaţii special amenajate, iar cu timpul toxicomani vor fi informați cum să utilizeze produsele cu riscuri mai mici, informează directmarin.fr.

Proiectul trebuie totuşi să primească avizul Parlamentului norvegian, care a respins în 2012 o moţiune despre un tratament al dependenţei pe bază de heroină.

În prezent Norvegia caută soluţii de combatere a consumului de produse ilicite. Potrivit Raportului european asupra drogurilor 2014, publicat de Observatorul european pentru droguri şi toxicomanii, ţara nordică avea în 2012 o rată medie a mortalităţii ca urmare a supradozelor de 76 la un milion, a doilea loc în Europa.

Sursa: today.md