Selectați pagina

Dosarele pierduce la CtEDO în 2018: Cît a plătit Moldova pentru acestea?

Dosarele pierduce la CtEDO în 2018: Cît a plătit Moldova pentru acestea?

În anul 2018 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a pronunțat 22 de hotărîri și 15 decizii împotriva Republicii Moldova, scrie noi.md

În urma acestor decizii, suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite reclamanților se ridică la peste 5,4 milioane de lei, echivalentul a circa 270 de mii de euro.

Potrivit unui raport publicat și prezentat Guvernului de către Agentul Guvernamental, pe parcursul anului trecut în privința Republicii Moldova au fost pronunțat 33 hotărîri și 34 decizii de inadmisibilitate/radiere de pe rol, în creștere comparativ cu numărul celor din anul 2017. Din numărul total, 6 hotărîri au fost pronunțate în privința Republicii Moldova și a Federației Ruse.

Analiza hotărîrilor CtEDO pronunțate în cauzele împotriva Republicii Moldova în anul 2018 relevă încălcarea mai frecventă a următoarelor articole din Convenție: articolul 3 – condiții inumane, tratament inuman și degradant în timpul detenției; articolul 5 – dreptul la libertate și la siguranță; articolul 6 – dreptul la un proces echitabil; articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv.

Anterior, într-un raport realizat de Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova, se preciza că în temeiul hotărîrilor şi deciziilor pronunţate din anul 1997 pînă la 31 decembrie 2017, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească peste 16 300 000 euro.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке