Selectați pagina

Domnul iubește milostenia și dreptatea

Domnul iubește milostenia și dreptatea

„Domnul iubește milostenia și dreptatea”.

hristos

Domnul iubește milostenia și dreptatea

Domnul înfățișează milostenia ca stând alături de tronul împărătesc de judecată și așa îl judecă pe fiecare. Căci spune Scriptura: „Dacă Te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va suferi?” (Ps. 129,3) Deci, nici milostenia nu este fără judecată, și nici judecata fără milostenie.

Dumnezeu, înainte de judecată, iubește milostenia; după milostenie, vine la judecată. Aceasta sunt unite una cu alta: mila cu judecata. Aceasta pentru ca nu cumva mila, fiind singură, să se îngâmfe, și nici judecata, tot singură, să ducă la deznădejde.

Judecătorul vrea să te miluiască și să-ți împărtășească din îndurările Lui. Dacă după păcat te va găsi umilit, cu inima zdrobită, cu lacrimi multe pentru faptele tale rele, dacă te va vedea că le recunoști public, fără să te rușinezi, pe cele ce le-ai făcut în ascuns, că îi rogi pe frați să te ajute să te vindeci, dacă te va vedea că ai ajuns într-adevăr vrednic de miluit, îți dă din belșug milostenia Lui.

Dacă însă inima îți rămâne nepocăită, cugetul mândru, dacă nu crezi în veacul ce va să fie, dacă nu te temi de judecată, atunci te îmbrățișează cu judecata. Este ca un medic plin de grijă și iubitor de oameni, care mai întâi încearcă să dezumfle abcesul cu spălături și comprese ușoare; dar când vede că umflătura pricinuiește dureri, nu cedează și rămâne tare, lasă la o parte uleiul și tratamentul nedureros și alege folosirea bisturiului.

Dumnezeu îi îmbrățișează cu milostenie pe cei ce se pocăiesc, iar pe cei îndărătnici îi îmbrățișează cu judecata. Același lucru îl spune și Isaia lui Dumnezeu: „Mila Ta este balanță”(Is. 28,17). Căci așază milostenia împreună cu judecata: se măsoară cu balanța, cu numărul și cu greutatea, după vrednicia fiecăruia.

Sfântul Vasile cel Mare, Omilii la Psalmi

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.