Selectați pagina

Documente oficiale. Recenzia expertului. Adresarea Mitropoliei Moldovei pivind retragerea cărților Viața sexuală din școli

Documente oficiale. Recenzia expertului. Adresarea Mitropoliei Moldovei pivind retragerea cărților Viața sexuală din școli

Recenzia experului

recenzie_viata_sexuala

Centrul pentru Drepturile Omului

avocatul parlamentar Tamara Plămădeală

D E M E R S

La începutul anului școlar 2012-2013, în instituțiile liceale din țară, a parvenit un lot de cărți sub formă de donație din partea României. Din lista cărților donate face parte și enciclopedia cu titlul ” Vieța sexuală”.

Enciclopedia in cauză este expusă în biblioteci fără limită de vîrstă şi fără un control sau aviz prealabil al conţinutului acesteia de către un consiliu din cadrul Ministerului Educaţiei.

Capitolul Homosexualitatea lasă de înţeles că această deviaţie ar putea fi o normalitate, iar descrierile minuţioase ale „anatomiei plăcerii” sunt periculoase pentru psihicul unui copil, chiar şi de vîrstă liceală. Textele şi imaginile ce sunt incluse în această enciclopedie depășesc orice etică și morală pedagogică, promovează homosexualitatea, perversiunile sexuale, avortul și promiscuitatea; întreg conținutul cărții contravine psihologiei vîrstelor, traumează psihic copii de la o vîrstă fragedă.

Luînd în consideraţie prevederile art. 5 al Legii învățămîntului Republicii Moldova potrivit căruia „învățămîntul urmărește dezvoltarea personalităţii copilului, a capacităţilor şi a aptitudinilor lui spirituale şi fizice la nivelul potenţialului său maxim; … educarea stimei faţă de părinţi, faţă de identitatea, limba şi valorile culturale ale poporului, precum şi faţă de valorile naţionale ale ţării în care trăieşte, ale ţării din care poate fi originar şi ale civilizaţiilor diferite de a sa.” , precum şi dreptul primordial al părinţilor de a-şi educa copii, cerem avocatului parlamentar să intervină în situaţia creată pentru a retrage în regim de urgență aceste enciclopedii din instituțiile de învățămînt liceal din Republica Moldova.

De asemenea, solicităm să ne informați despre examinarea și soluționarea acestei probleme stringente la adresa sus-menționată.

Anexă: Recenzia doctorului în ştiinţe medicale, conf. Universitar, Ion Cuvşinov

Președintele Comisiei Sinodale pe probleme

morale și sociale din cadrul Mitropoliei Moldovei,

prot. Victor Pleșca

Secretarul Comisiei Sinodale pe probleme

morale si sociale din cadrul Mitropoliei Moldove,

jurist, Bitca Elena

Anexă: peste 500 de semnături ale părinților.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке