Selectați pagina

Document: situația din Ucraina, o amenințare gravă pentru Republica Moldova

Document: situația din Ucraina, o amenințare gravă pentru Republica Moldova

armataInstabilitatea şi conflictul de pe teritoriul Ucrainei este prezentată drept una dintre amenințările la adresa securității Republicii Moldova. Anumite grupări extremiste, fiind încurajate de ceea ce se întâmplă în Ucraina, ar putea să inițieze acte de sabotaj și război hibrid pe teritoriul Republicii Moldova.

Miercuri, Ministerul Apărării a făcut public pe pagina sa de internet proiectul Strategiei Naționale de Apărare, pa care l-a supus dezbaterilor publice.

În acest document, printre multiplele riscuri și amenințări, sunt menționate instabilitatea și conflictul de pe teritoriul Ucrainei.

„Există un potențial de extindere a zonei de instabilitate din Ucraina spre hotarele Republicii Moldova”, se spune în document.

Autorii proiectului Strategiei Naționale de Apărare au menționat că ”anumite elemente şi grupuri sociale cu orientări extremiste, din Republica Moldova şi din afară, pot fi încurajate de instabilitatea din Ucraina să inițieze acte de sabotaj şi război hibrid pe teritoriul Republicii Moldova”.

Potrivit documentului, „asemenea acțiuni pot reprezenta o amenințare la adresa infrastructurii critice, a ordinii publice şi a securității şi bunăstării populației”. Totodată, „astfel de acțiuni pot împiedica Republica Moldova să- şi promoveze obiectivele strategice, limitându-i-se, în felul acesta, posibilitatea de a rezolva pe cale pașnică conflictul transnistrean, concomitent şi de a restabili integritatea teritorială şi menține suveranitatea”.

Alte amenințări menționate în proiect sunt potenţialul militar din regiunea transnistreană, utilizarea instrumentelor de propagandă informaţională, posibilele atacuri asupra infrastructurii informaţionale şi de comunicaţii, migraţia ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă, pericolul de ordin chimic, biologic, radiologic şi nuclear (CBRN), riscurile naturale şi antropogene.

„Provocările economice, nivelul înalt de corupţie, sărăcia, migraţia forţei de muncă specializată, declinul demografic, lipsa coeziunii sociale, epidemiile şi pandemiile etc. pot avea un rol catalizator care poate facilita manifestarea ameninţărilor şi riscurilor, sporindu-le efectele negative asupra eficienţei guvernării şi administraţiei, implicit asupra finanţării şi dezvoltării capacităţilor de apărare (dotare, echipare, calitatea personalului, devotament şi motivaţie)”, se mai menționează în documentul citat.

Sursa: sputnik.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *