recensamintBiroul Naţional de Statistică (BNS) a inițiat, pe 11 decembrie, consultarea publică a proiectelor chestionarelor de recensământ. Recensământul populaţiei şi al locuinţelor în Republica Moldova se va desfăşura în perioada 12-25 mai, informează UNIMEDIA.

În conformitate cu prevederile art.7 al Legii nr.90 şi în concordanţă cu recomandările Conferinței Statisticienilor Europeni vizând efectuarea recensămintelor populaţiei și a locuințelor, runda 2010, au fost elaborate patru tipuri de chestionare de recensământ.

Cele patru chestionare sunt: 1CL – Chestionar clădire locuință; 2P – Chestionar persoană; 3SCL – Chestionar spațiu colectiv de locuit; 4S – Chestionar pentru persoana cu şedere temporară pe durată de până la 12 luni.

Iată ce întrebări vor conține chestionarele:

[scribd id=220095606 key=key-134b7z66dbfztgzqkzax mode=scroll]

[scribd id=220095608 key=key-1zmcj63nx5sc1mkbjxto mode=scroll]

[scribd id=220095605 key=key-f1r964ht6zpptvlu6ez mode=scroll]

[scribd id=220095607 key=key-15k26wsub102n7odqd69 mode=scroll]

Cartografierea populației și a locuințelor își propune să obțină date despre numărul populaţiei, repartizarea ei teritorială, caracteristicile demografice, etno-culturalem, educaţionale şi economice, fondul de locuinţe şi clădiri de locuit, și să evalueze condiţiile de trai ale oamenilor. Acest exercițiu va curprinde și cele mai mici localități din țară.

Informația din chestionar va fi confidențială, iar la colectarea datelor vor fi implicați peste 11 mii de recenzori.

Unităţile de observare vor fi persoana, gospodăria casnică, locuinţa, clădirea. La recensămîntul din 2014 se vor colecta în premieră informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit. Organul central de specialitate responsabil de asigurarea metodologică, organizarea şi efectuarea recensământului, prelucrarea datelor obţinute, generalizarea şi diseminarea rezultatelor este Biroul Naţional de Statistică.

Ultimul recensământ al populației din țara noastră a fost realizat în anul 2004. Reprezentantul Fondului ONU pentru Populație, Boris Gâlcă, prezent la ședința de astăzi, a precizat că la actuala cartografiere s-a lucrat intens și va fi mult mai calitativă decât cea de acum zece ani. Acesta a declarat că Republica Moldova este prima țară din spațiul ex-sovietic care realizează un asemenea recensământ, când se va număra nu doar populația, ci și locuințele, așa cum se face și în Uniunea Europeană.