cont bancarDeși în Republica Moldova sunt 14 bănci, adolescenții moldoveni nu se grăbesc să-și facă conturi bancare. Potrivit datelor Băncii Mondiale doar 18% dintre adolescenții moldoveni au un cont bancar.

Datele BM relevă că 10% dintre cei care au venituri mai mici față de salariul mediu pe economie au conturi bancare, 9% primesc salariul pe card, iar 6% utilizează conturile bancare pentru a primi plățile guvernamentale.

2% dintre adolescenții moldoveni folosesc conturile pentru a primi remitențele, iar 4% au depozite bancare.

În ceea ce privește împrumuturile bancare, potrivit informațiilor Băncii Mondiale, tinerii moldoveni ocolesc băncile în condițiile în care 42% dintre aceștea se împrumută de la familie și prieteni și doar 6 din 100 apelează la creditele bancare. Totodată, 2% au un card de credit și 16% – card de debit.

Pe plan mondial 19% dintre adolescenți sunt săraci și nu au conturi bancare, iar 57% au o stare financiară bună.

Conturile la instituțiile financiare ale tinerilor sunt definite drept un cont la o bancă, uniuni de credit sau instituție de microfinanțare iar ponderea tinerilor în economiile dezvoltate este de 83% față de 38% în economiile în curs de dezvoltare. Diferența de vârstă relativ la comportamentul financiar este deosebit de mare în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, regiunea cu cea mai mare pondere a adulților care nu au acces la instituțiile financiare.

Sursa: http://deschide.md