Ţările din Occident se implică în afacerile interne ale mai multor state, în special cele din Orientul Mijlociu şi încearcă să aducă la putere regimuri favorabile lor. Declaraţiile critice au fost făcute de către premierul rus, Dmitri Medvedev, în cadrul unui interviu pentru Russia Today.

[youtube]http://youtu.be/vIa2xVQ94RM[/youtube]

„Partenerii noştri occidentali se comportă ca un elefant într-un magazin de porţelanuri. Intră, distrug totul şi nu ştiu ce să facă mai departe. De fapt, ei demontează violent sistemele politice ale unor state străine, se implică flagrant în afacerile interne şi aduc la putere regimuri care le sunt convenabile”, a declarat Dmitri Medvedev.

Premierul rus a adus drept exemplu situaţia din Irak, despre care a spus că este o ţară în care în fiecare zi mor zeci de oameni. Politicianul a vorbit şi despre Libia, unde populaţia rămâne divizată. Referindu-se la Siria, oficialul de la Moscova a spus că implicarea permanentă în afacerile interne ale acestei ţări o vor menţine într-o instabilitate permanentă. Medvedev susţine că primăvara arabă nu a adus nimic Orientului Mijlociu.

Premierul rus s-a mai referit şi la conflictul ruso-georgian din august 2008. Atunci, trupele georgiene au atacat forţele separatiste din Osetia de Sud, iar drept răspuns, Federaţia Rusă a trimis militari în regiune şi a lansat raiduri aeriene asupra Georgiei. Medvedev, care pe atunci era preşedinte al Rusiei, a declarat că decizia de a interveni militar a fost cea mai dificilă din viaţa sa.

Sursa:publika.md