Selectați pagina

Directorul Spitalului Clinic Republican a fost plătit cu peste 4.000.000 de lei ca să facă teste pe pacienţi

Directorul Spitalului Clinic Republican a fost plătit cu peste 4.000.000 de lei ca să facă teste pe pacienţi
Procurorii anticorupţie susţin că directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, ar fi facilitat testarea medicamentelor pe circa 100 de pacienţi Foto: Tudor Iovu

Procurorii anticorupţie susţin că directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, ar fi facilitat testarea medicamentelor pe circa 100 de pacienţi Foto: Tudor Iovu

Directorul Spitalului Republican, Sergiu Popa, bănuit iniţial de ofiţerii CNA de luare de mită, are contract de prestări servicii cu firma Arensia. Cel puţin asta susţine avocatul Gheorghe Avornic.

Managerul instituţiei medicale nu şi-a declarat nici la Fisc şi nici la Comisia Naţională de Integritate (CNI) un onorariu de 240.000 de euro (peste 4,3 milioane de lei) pe care i-a primit de la Arensia Exploratory Medicine GmbH, compania germană care testează în ţara noastră diverse produse farmaceutice pe pacienţi.

Oamenii legii cercetează dacă Sergiu Popa avea dreptul să primească acest onorariu, ocupând în acelaşi timp funcţia de director al spitalului. Potrivit procurorului anticorupţie Eduard Harunjen, cauza penală a fost pornită pe corupere pasivă, iar acum Popa e anchetat în calitate de bănuit pentru abuz în serviciu.

„Ne-am sesizat fiindcă directorul spitalului n-a trecut cei 240.000 de euro în declaraţia de venit. Cercetăm care este marja de legalitate a acţiunilor sale, deoarece în spital au fost testate pe pacienţi 24 de feluri de medicamente“, precizează Harunjen.

„În timpul audierilor, domnul Popa n-a făcut niciun fel de declaraţii, invocând statutul său de bănuit. Ancheta mai durează fiindcă trebuie să facem o comisie rogatorie în Germania, să vedem în ce condiţii a primit banii“, a adăugat procurorul.

Nici şeful CNI, Anatolie Donciu, nu se poate expune dacă ar fi vorba de un caz de abuz în serviciu sau de un conflict de interese. „Comisia va face acest lucru când vom primi materialele de la Procuratură. În lege nu e scris în mod expres că funcţionarul sau managerul de la stat n-are voie să fie contractat de companii private“, a declarat preşedintele CNI.

Sub paravanul cercetării ştiinţifice

Legea le permite funcţionarilor să desfăşoare, în paralel cu atribuţiile administrative, şi activităţi ştiiţifice. Asta susţine şi avocatul Gheorghe Avornic, apărătorul lui Sergiu Popa, în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Omul a fost angajat pentru a presta servicii de cercetări ştiinţifice. Chiar dacă e medic şef, putea să semneze un astfel de contract. Cum să se descurce cu o leafă de director? La 6 dimineaţa a fost percheziţionat acasă, i-a fost răscolită locuinţa. Sunt convins că a fost un show la comanda cuiva“, a declarat Avornic.

Compania Arensia Exploratory Medicine SRL a fost înregistrată în ţara noastră în august 2011, când Popa deja era director interimar al Spitalului Republican. Firma îşi are sediul la etajul doi al instituţiei de stat. Directorul firmei este Nelea Ghicavîi, o rudă a lui Victor Ghicavîi, preşedintele Comitetului naţional de etică al Ministerului Sănătăţii în studiul medicamentelor şi metodelor noi de tratament.

Contactat de reporterii „Adevărul“ privind aprobarea cercetărilor desfăşurate de Arensia, Victor Ghicavîi a evitat să vorbească la telefon. „Nu am nicio legătură cu Arensia şi cu acest caz. Nu răspund la telefon“, a spus acesta iritat. A insistat să ne vedem în biroul său de la Academia de Ştiinţe, după care s-a răzgândit şi ne-a spus că ne auzim după ce vede articolul în ziar.

Şi-a declarat doar banii de la stat

În declaraţia de venit din 2012, Sergiu Popa şi-a trecut salariul de director interimar, 141.494 de lei pe an, leafa de 17.802 de lei pentru activitatea de conferenţiar la USMF „Nicolae Testemiţanu“, un apartament de 72 de metri pătraţi şi o maşină Volkswagen cumpărată în 2011. Nici vorbă, însă, de onorariile primite de la Arensia.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

3 Comentarii

 1. marele Păcătos

  prin spitale, în taină se pune la pacienţi cipuri.
  prin clinicile stomatologice.

  cel puţin în Regatul Unit, România, Rusia, Belorusia, Ucraina.. gândesc, de nu şi la noi în Moldova?

  Răspuns
 2. evgieni ivanciuk

  Nu vi se pare ciudat ca la Spitalul Republican firma Arensia are EXCLUSIVITATE pentru testarea de medicemente?

  Cine a semnat acest contract daca nimeni altul decat Dr Sergiu Popa. Apoi directoarea de la Aresia din Republica – Nelea Gricavii , este nora sefului de la Comitetului republcan de Etica , nimeni altul decat Victor Gicavii, sotul doamnei Nelea fiind urologul Vitalie Gricavii – urolog la spitalul republican, spital condus de Sergiu Popa. Asta da afacere de familie.

  Domnul director Sergiu Popa a primit peste 650 000 EURO in ultimii doi an de la firma Arensia pentru testarea de medicamente in spital, iar la unele testari pacientii au fost cooptati aflind ca medicamentele sint ajutoare, nicidecum ca s-au facut pe dansii experimente ca pe ciinele lui Pavlov.

  Dar cine este firma Arensia? Ei se dau din germnia dar damna care o conduce Claudia Hesselmann este de fapt cetatean din Romania casatorita un german. Doamna Claudia a mai avut o firma in care testa medicamente si in Rusia, dar acolo a fost inchisa firma dincauza unui scandal asmanator. Acum dinsa sa orientat catre tarile sarace din fosta URSS ca acolo lumea e aici saraca si poate sa faca tetarile pe bani putini, si in afara de firma din Republica mai are firma in Georgia si in Lituania. La un singur de astfel contract firma Arensia incaseaza cam 200000EUR, cifra de afacere anuala a firmei in toate tarile in care ruleaza este in jurde 3 000 000 de EURO. E de la sine inteles ca de aici plateste doamna Claudia Hesselmann pe domnul director Popa de la spitalul Republican cu atatia bani ca sa desfasoare testele pe pacientii republicani, domnia sa are banet greu de luat de pe seama acestor teste…

  Oare cat ia Victor Gricavii de la etica CA SA DEA APROBAREA necesara testarii?

  De ce nu se extind crcetarile si la celelalte doua spitale din Republica la care Arensia are contracte de EXCLUSIVITATE , respectiv spitalul de psihiatrie si institutul de oncologie?

  Oare ce surprize se vor descoperii urmand tentaculele familiei Gricavii si la aceste doua spitale?

  Banditii din Romania ne vad pe noi hoti, dar ei au scoale mai perfecte decat ale noastre, fura cu mana pana la cot. Sau le spunem banditii din Germania, cum se cred dansii ca sunt? Multe laboratoare occidentale au folosit drept cobai pentru testarile clinice cetatenii din Republica Moldova profitind de lipsa de bani se de nestiinta oameilor, dar in loc ca statul sa profite de asta se ingrasa pe urma naivitatii sarmanilor porcii din ograda spitalelor pe bani grei…

  Răspuns
 3. marele Păcătos

  „cei ce se spurcă să se spurce încă”, zice Sfântul Înger apărut în faţa Sf. Ap. şi Ev. Ioan Teologul în Apocalipsis.

  De aici şi tragem concluziile, nu ne-a mai rămas timp, banii oricum vor fi în conturi electronic şi cash nu va mai fi!
  cine va dori să-şi procure pâine, va avea de ales, sau primeşte ştampila diavolului cu laserul şi îşi pierde sufletul sau moare de foame.

  Dar referitor la corupţie, aceasta este un instrument al UE-ului pentru a menţine controlul asupra întregii omeniri care stă în goană după cifre monetare.

  totul se cumpără şi totul se vinde, azi.
  mai bine nu va fi!

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке